CT-skanning

CT skanning er en avanceret røntgenundersøgelse. Her finder du information om, hvordan undersøgelsen foregår, og du kan se billeder af vores CT skanner.​​​​

Hvad er en CT-skanning

​​En CT skanning er en avanceret røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens forskellige væv og organer. De informationer, røntgen​​​strålerne giver ved skanningen, bliver samlet i en computer, som omsætter alle data til billeder på en TV skærm.

Det kan man se på en CT skanning

En CT skanning bliver designet specielt til hver patient. 

Den læge, der har henvist til skanningen, har beskrevet de symptomer, du har. Ud fra det planlægger vi din skanning. Så du bliver kun undersøgt for det, du er henvist for.

Forberedelser før CT skanning

Du vil blive bedt om at fjerne eksempelvis lynlåse, briller og smykker fra det område, du skal have undersøgt. Især metalgenstande giver forstyrrelser i billederne eller kan dække over vigtig information​.

Kontraststof

En indsprøjtning med kontraststof er del af mange CT skanninger. Kontrasten gør, at forskel på blodkar, organer og væv er mere tydelig på billederne​. 

Mange oplever en følelse af varme gennem kroppen og nogle reagerer kortvarigt med let utilpashed, når de får kontraststoffet.

Der er særlige forholdsregler, når  man skal have kontraststof. Det vil fremgå af informationen, som du får inden skanningen, hvad der gælder i din situation.

Du kan finde mere information om kontraststoffer på siden "Vil du vide mere"

​Sådan foregår en CT skanning​​​

Du ligger på skannerlejet under hele undersøgelsen. Personalet sikrer, at du ligger korrekt og så komfortabelt som muligt. Herefter går de udenfor rummet, og skanningen starter. Personalet kan se og høre dig hele tiden. I har også mulighed for at tale med hinanden. ​​​Du skal ligge helt stille under skanningen, sådan at billederne ikke bliver uskarpe.

​​​Den samlede undersøgelsestid er normalt mellem 10 og 30 minutter afhængig af, hvilken CT skanning, man skal have foretaget.

​​Efter CT skanningen

​Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med CT skanningen, så anbefaler vi, at du drikker minimum ½ - 1 liter væske efter undersøgelsen.

​Svar på undersøgelsen

​Svaret på undersøgelsen bliver sendt til den læge eller den afdeling, der har henvist dig. Billederne skal analyseres og beskrives af en radiolog. Derfor får du ikke resultatet med det samme​.

​Stråledosis

Den stråledosis​, du får ved en CT skanning varierer med typen af undersøgelse. Niveauet svarer til få års naturlig baggrundsstråling.​ ​ I Røntgen og Skanning er personalet specielt uddannet til at sikre, stråledoserne holdes så lave som muligt. 

Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed givet en rigtig behandling, bør derfor være større end risikoen ved en CT skanning.​​​​​​

Skriftlig patientinformation

Redaktør