Nyrer og urinveje, CT-skanning

CT-skanningen viser et detaljeret billede af nyre og urinveje, hvor man kan se forskel på organer, væv og blodkar.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af dine nyrer og urinveje. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Undersøgelsen varer cirka 45 minutter. Der kan dog opstå ventetid..

Billede af en CT-skanner med patient i.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Du skal drikke vand inden undersøgelsen

Ved ankomsten til afdelingen får du udleveret 1 liter vand, som du skal drikke inden skanningen. Du må gerne gå på toilettet undervejs.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer 15 minutter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen indenfor 7 dage. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af nyrer og urinveje på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af nyrer og urinveje’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør