CT-skanning (Med IV-kontraststof)

En CT-skanning er en avanceret røntgenskanning, som viser detaljerede billeder af kroppen. Der bruges kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen varer cirka 30-45 minutter. Der kan dog opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du er over 70 år, eller hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne
  • urinsyregigt.

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, skal sende dig til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig til skanning. Sig det også til os ved selve skanningen.

Kontakt os, hvis du har en sygdom i skjoldbruskkirtlen

Har du en sygdom i din skjoldbruskkirtel, skal du kontakte os inden undersøgelsen, da du muligvis ikke kan tåle den mængde jod, der er i kontraststoffet. I det tilfælde overvejer vi en anden behandling til dig.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Drik rigeligt med vand inden og efter undersøgelsen

Det er godt for dit velbefindende, hvis du kan drikke rigeligt med vand (½-1 liter) på dagen for din undersøgelse.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, der kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Under skanningen får du kontraststof i blodåren. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Du skal blive siddende i 20 minutter efter undersøgelsen

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor holder vi øje med dig i 20 minutter efter undersøgelsen.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad blodprøver 4 timer efter skanningen

Få taget eventuelle blodprøver inden skanningen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør