Operation for forstørret blærehalskirtel (prostata)

Information til patienter, som skal have foretaget en operation for forstørret blærehalskirtel.

Kort om operation for forstørret blærehalskirtel

Blærehalskirtlen (prostata) ligger under blæren og omslutter urinrøret. Kirtlen har en tilbøjelighed til at vokse og dermed komme til at trykke på urinrøret, så det kan blive svært at lade vandet og en operation bliver nødvendig.

Vigtig forberedelse

Hvis du tager blodfortyndende medicin

Er i behandling med Magnyl eller Kodimagnyl, skal du pausere med disse 1 uge før operationen. Er du i behandling med Maravan eller Marcoumar, skal du pausere 3-5 dage før operationen. Dette aftales ved dit besøg i ambulatoriet.

Du skal møde fastende

Du skal møde fastende på operationsdagen. Det vil sige, at du må drikke vand indtil 2 timer før mødetid og du må ikke spise fast føde og mælkeprodukter senere end 6 timer før mødetid.

På operationsdagen

Du skal have taget bad hjemmefra. Du skal møde kl.7.00 på Sengeafsnit 1, hvor du modtages af en sygeplejerske. 

Du får evt. taget mål til støttestrømper, som fremmer blodomløbet og forebygger blodpropper. Inden du køres i seng til operation, skal du:

  • tage hospitalstøj og støttestrømper på
  • tage ur og smykker af
  • have identifikationsbånd på

Sådan foregår operationen

På operationsafsnittet bliver du modtaget af en anæstesi- og operationssygeplejerske

Du får lagt en kanyle i en blodåre, hvor der under operationen gives væske og bedøvende medicin. Ved rygbedøvelse gives den bedøvende medicin i ryggen.
Du bliver vasket forneden med desinficerende væske og dækket med sterilt klæde.

Gennem et kikkertinstrument, som føres gennem urinrøret, fjernes noget af blærehalskirtlen. Derved bliver der bedre passage for urinen.

Lægen lægger et skyllekateter gennem urinrøret op i blæren, hvor der skylles med saltvand for at undgå at blodet størkner i blæren. Blærekateteret er tilkoblet en urinpose.

Selve operationen varer ca.1 time.

Efter operationen

Du bliver kørt på opvågningsafsnittet et par timer og herefter tilbage på Sengeafsnit 1.

Du bliver tilbudt smertestillende medicin efter behov.

Det er vigtigt at drikke rigeligt, for at skylle urinvejene igennem (2-3liter i døgnet).

Det er normalt at skyllevand og urin er farvet af blod de første døgn. Når urinen kun er let blodig får du fjernet kateteret. Når kateteret bliver fjernet, kan der være svie ved vandladning. Det kan være svært at kontrollere og holde på vandet.

Du kan få bleer med hjem, hvis du har behov for det. Disse symptomer aftager sædvanligvis de første uger. Så længe der er blod i vandet, er det nødvendigt at du drikker 2-3 liter væske i døgnet.

Du kan forvente at blive udskrevet efter 2-3 dage.

Hjemme igen

De første uger efter operationen bør du undgå hård fysisk aktivitet, da det kan medføre blødning fra sårene i blærehalskirtlen. Blødning er dog sjældent alvorlig eller behandlingskrævende.

Efter cirka 2 uger afstødes sårskorperne og der vil kunne opstå blod i urinen igen. Det er vigtigt igen at drikke 2-3 liter i denne periode, der kan vare i 1-2 uger. 

Du kan risikere at sæden ved sædafgang kommer op i blæren og ikke som før ud gennem urinrøret. Det er ufarligt og helt normalt efter en sådan operation. Sæden vil tømmes ved næste vandladning sammen med urinen.

Det skal du være opmærksom på

Vær opmærksom på infektion

Du skal søge læge, hvis du får feber og tegn på blærebetændelse eller betændelse i testiklerne. Søg læge hvis du ikke kan lade vandet.

Bivirkninger

Forsnævring af urinrøret kan forekomme hos 5-10 %. 1-2 % af patienterne vil efter operationen have svært ved at holde på vandet. 

Kontrol

3-6 måneder efter operationen, bliver du indkaldt til en afsluttende ambulant kontrol. Her skal du møde med fyldt blære til en vandladningskontrol, samt aflevere et udfyldt væske-vandladningsskema, som tilsendes dig sammen med kontrol tiden.

Redaktør