Lichen Sclerosus

Det er en hudsygdom, som typisk starter med hvidlige, plettede forandringer ved kønsdelene og omkring endetarmsåbningen. Forandringerne i huden giver kløe og ømhed, og efterhånden kan huden blive tynd, hvidlig og rynket.

Hvad er Lichen Sclerosus

Sygdommen har ikke noget dansk navn. Det er en kronisk hudlidelse med forandringer af huden ved skeden. Sygdommen er ofte kløende med tynd og sårbar hud, der let revner. Huden er tit bleg og hvid og revner ved samleje. Der er øget risiko for infektion og svamp i området.

Lichen sclerosus går ikke op i skeden. Sygdommen kan ses hos kvinder i alle aldre, men er hyppigst hos midaldrende kvinder. Lichen sclerosus er ikke smitsom.

Årsagen til Lichen Sclerosus er ukendt

Diagnosen

Stilles ved en lille vævsprøve, som tages i lokalbedøvelse. Det kan bløde ganske lidt efter prøvetagningen, og nogle gange er det nødvendigt at sy såret med selvopløselig tråd.

Lokalisation af sygdommen

Sygdommen omfatter oftest klitoris og de små skamlæber, men kan ses i hele mellemkødet og ned mod endetarmen. Der kan med tiden komme forsnævring af skedeindgangen, fordi vævet klistrer sammen.

Hyppigste symptomer

Kløe, svie og rifter. Senere kan forekomme sammenvoksninger og skrumpning af vævet.

Behandling

Fedtcreme

Livslang behandling med påsmøring af fedtcreme 1-2 gange dagligt. Vi anbefaler en af følgende: Dr. Warming Critical Care, Decubal, Locobase Repair, Zactoline, Ceridal.

Østrogenbehandling

Hos kvinder efter overgangsalderen anbefales lokal østrogen behandling fx Vagifem, Ovestin, Estring

Binyrebarkhormon

Sygdommen behandles desuden med binyrebarkhormon, creme eller salve: Dermovat creme/salve 0,05%

  • første måned: 1 gang dagligt
  • anden måned: 3 gange ugentligt
  • tredje måned: 2 gange ugentligt

se i øvrigt skemaet længere nede

Kontrol

Efter 4-6 måneder. Herefter 1 gang pr. år. I ambulatoriet tager vi et klinisk foto for at følge tilstanden.

Ved symptomer som kløe og svie eller sår, som ikke heler, skal kontrollerne være hyppigere. Kontakt da gynækologisk ambulatorium for en fremskyndet tid.

Kontrollerne kan foregå hos egen læge, når der kommer ro i sygdommen.

Hvad kan du selv gøre?

Undgå at irritere huden omkring skedeindgangen. Lad være med at bruge sæbe og andet, der kan irritere. Brug løstsiddende tøj og undertøj. Ved samleje er det vigtigt med et smøremiddel, og silikonebaseret glidecreme/olie eller vegetabilsk olie er her bedst, da det ikke indeholder alkohol eller konserveringsmidler, fx Pjur Original, Vivag Intimgel, mandelolie mm.

Gør det ondt ved samleje, kan du anvende lokalbedøvende gel med f.eks. Xylocain 15-20 minutter før samleje. Det skal ikke smøres på området ved klitoris og ind i skeden, så forsvinder følelsen. Xylocain gel kan købes i håndkøb på Apoteket.

Prognose

Der er en sammenhæng mellem lichen sclerosus og hudkræft. Sandsynligheden for at udvikle kræft ved lichen sclerosus er dog mindre end 5%. Det er vigtigt, du passer dine kontroller og selv holder øje med området.

Links:

www.propsandpearls.com , www.lust.dk

Læs desuden mere på: www.lichensclerosus.dk

Redaktør