Kikkertundersøgelse af knæ

Information om ambulant operation af knæ.

Du er indkaldt til en ambulant kikkertundersøgelse af dit knæ.

Ved denne kan lægen klarlægge forholdene i leddet gennem 2-4 små indstikssteder, samt foretage evt. behandling.

Dette kunne være udbedring af meniskskader, fjernelse af bruskstykker, afglatning af brusk, samt eftersyn af ledbånd.

Din forberedelse

Hvis du er i blodfortyndende behandling skal du holde pause med disse tabletter inden operationen. Dette aftales med egen læge.

Det anbefales at købe håndkøbssmertestillende medicin så du har det ved udskrivelsen. Husk at arrangere din hjemtransport fra hospitalet.

Det anbefales ikke at være alene den første aften/ nat efter undersøgelsen.

På operationsdagen

Du møder fastende på Dagafsnit for Kirurgi. Selve undersøgelsen foregår på operationsgangen enten i fuldbedøvelse eller rygmarvsbedøvelse. Bedøvelsesformen aftales før operationen med narkoselægen.

Det er vigtigt, at du ikke har sår eller rifter på det ben, der skal opereres. Hårfjernelse på benet skal ligeledes undgås ca. 1 uge før indgrebet, da dette ellers kan medføre aflysning af operation pga. øget infektionsrisiko.

Efter operationen

Du hviler efter indgrebet på Dagafsnit for Kirurgi inden udskrivelsen. Knæet observeres for blødning, hævelse og smerter.

Du vil blive informeret om undersøgelsens forløb og videre plan af enten sygeplejerske eller opererende læge. Oftest får du også instruktion af fysioterapeuten i bevægeøvelser, samt udleveret krykkestokke.

Inden afslutning af undersøgelsen er der oftest lagt lokalbedøvelse i knæleddet for at mindske smerter. Når dennes virkning ophører, er det vigtigt at starte smertestillende behandling.

Efter udskrivelsen

Du bør tage hensyn til knæet i de kommende dage for at mindske risikoen for hævelse og irritation i leddet. Sygemelding afhænger af, hvad der er foretaget i dit knæ og dit daglige arbejde. Smerter kan variere, men aftager dag for dag.

Hvis knæet hæver, kan du med fordel sidde med benet højt, samt lægge kølebehandling på knæet 15-20 min..

Du må almindeligvis gå på det opererede ben, men bør bruge de udleverede krykkestokke de første dage. Du skal dog følge fysioterapeutens anvisninger.

Dagen efter operationen skal du fjerne det anlagte støttebind, samt skifte plastre.

Plastrene anbefales bibeholdt til trådene fjernes ca. 12 dage efter operationen hos egen læge. Husk selv at bestille tid.

Brusebad er tilladt, men ikke karbad eller svømmehal. Der er en lille risiko for betændelse i såret efter undersøgelsen.

Egen læge kontaktes ved feber, samt dunkende smerter, rødme, varme og hævelsen. Ved problemer om aftenen eller natten på operationsdagen kontaktes 1813.

Efterkontrol hos opererende læge er som oftest ikke nødvendig.

Redaktør