Funktionsundersøgelse af blæren (cystometri)

En funktionsundersøgelse af blæren kan være med til at afklare vandladningsproblemer.

Vigtig forberedelse

Har du symptomer på blærebetændelse

Har du i ugen inden undersøgelsen mistanke om blærebetændelse, skal du få din urin undersøgt hos din egen læge. Har du blærebetændelse, skal du i behandling med antibiotika, inden vi kan gennemføre undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen

Du er henvist til en funktionsundersøgelse af blæren- en såkaldt cystometri, for at finde årsagen til dine vandladningsgener.

Undersøgelsen viser blandt andet, hvor meget din blære kan rumme, hvornår vandladningstrangen opstår, hvordan blæren trækker sig sammen under vandladningen, og hvor meget bugmusklerne indvirker på vandladningen.

Sådan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen starter med, at du lader vandet ganske almindeligt. 
Du får herefter lagt to katetre. Det ene bliver lagt op i blæren og det andet i endetarmen. Vi bruger en lokalbedøvende gel, når vi lægger katetrene.

Efter katetrene er lagt, bliver blæren langsomt fyldt med lunkent saltvand. Når du ikke kan holde dig længere, lader du vandet ned i en tragt. Imens måler vi trykket i og uden for blæren. Herefter er undersøgelsen slut og katetrene bliver fjernet. 

Undersøgelsen varer ca. 1 time.

Efter undersøgelsen

Det kan svie

Når vi lægger kateteret op i blæren, kan det lave små rifter i urinrøret. Det gør, at du det første døgn efter undersøgelsen kan have let svien ved vandladning.

Drik rigeligt

Der er  risiko for, at du kan få blærebetændelse. Det er derfor vigtigt, at du i det første døgn efter undersøgelsen drikker rigeligt- gerne 2 liter væske.

Undersøgelsen bliver foretaget af sygeplejersker. Du vil få en tid en anden dag til lægesamtale, hvor I drøfter resultatet af undersøgelsen.

 

Redaktør