Behandling med kvindelige hormoner

Nogle kvinder producerer ikke selv tilstrækkeligt med kvindelige hormoner. Det kan fx skyldes sygdom i æggestokkene, ødelagte eller manglende æggestokke.

Om sygdommen

Nogle kvinder producerer ikke selv tilstrækkeligt med kvindelige hormoner. Det kan fx skyldes sygdom i æggestokkene, ødelagte eller manglende æggestokke. I nogle tilfælde er årsagen, at det område i hjernen, der kaldes hypofysen, har en nedsat funktion eller ikke fungerer. Dette kan føre til hormonmangel. Denne behandlingsvejledning beskriver, hvordan du skal forholde dig, når du skal i behandling med kvindelige hormoner.

Symptomer på manglende kvindelige hormoner

Når kvinder ikke får nok af det kvindelige hormon, vil menstruationerne udeblive. Derudover kan der komme symptomer på overgangsalderen fx i form af hedestigninger, nattesved og tørhed i skeden. På sigt er der risiko for, at kvinden udvikler knogleskørhed og får åreforkalkning, og dermed hjertekarsygdomme, idet det kvindelige hormon har en positiv virkning på bl.a. knogler og blodkar.

Sådan foregår behandlingen

Formålet med behandlingen er at modvirke nogle af disse følgevirkninger, og samtidig sikre menstruationer. Du skal normalt behandles med to slags hormoner: Det kvindelige hormon østrogen, samt et hormon af typen gestagen, som er det hormon, der normalt produceres efter ægløsning, og som er medvirkende til at fremkalde menstruation.

Hvis du har en livmoder, vil østrogen stimulere din slimhinde i livmoderen. Gestagenbehandlingen vil, afhængig af hvilken type du får, enten undertrykke din livmoderslimhinde, så den ikke bliver fortykket, eller sørge for, at den regelmæssigt afstødes, ligesom du kender det fra en menstruationsblødning. Har du ikke en livmoder, kan du nøjes med østrogen alene.

Behandling med Østrogen (østradiol)

Du kan få østrogen på forskellige måder. Det gælder om at finde frem til den løsning, der passer bedst til dig og dine behov. I sidste ende er det vigtigste, at du får medicinen. Der holdes ikke pause, heller ikke når du har blødning.

Plaster: Skiftes 2 gange ugentligt_________ mikrogram. Kan påsættes alle steder, dog     ikke på bryster. Skift placering fx fra side til side, hver gang du skifter. Rester af lim på     huden kan fjernes med neglelakfjerner på lidt vat.

Gel: Smøres på huden 1-2 gange dagligt, dosis _____________. Vent med at tage tøj på, eller at have hudkontakt med andre, før det er tørret ind (ca. 5 min.).

Tabletter: __________ tabl. Østradiol _____________ mg dagligt.

Hvis du glemmer at tage din Østradiol en dag eller to, skal du blot fortsætte din behandling uændret. Der kan komme en pletblødning.

Behandling med Gestagen

Du kan også få Gestagen på forskellig vis:

Som tabletter, Medroxyprogesteronacetat (Provera) 5 mg, der tages i et fastlagt interval     __________ 1 tablet dagligt i 10 dage hver 4.-5. uge, eller     __________ 1 tablet dagligt i 12 dage hver 6.-8. uge. Blødningen vil typisk komme i slutningen, eller et par dage efter, gestagenbehandlingen. Ved denne behandling kan du selv planlægge, hvornår du vil have menstruation.

I en spiral. Ved denne behandling undertrykkes slimhinden og du vil normalt ikke få     menstruationer. Kan du blive gravid, vil den selvfølgelig også virke som prævention.

Behandling med østrogen og gestagen i kombination

Der findes også tabletter, der både indeholder østrogen og gestagen, hvor der blot tages 1 tablet dagligt. Her vil der være blødning hver måned.

Anbefalinger og forholdsregler

Normalt anbefaler vi, at du som førstevalg prøver behandling med østrogen, som optages gennem huden, dvs. plaster eller gel. Kun hvis dette ikke fungerer for dig, vil vi anbefale tabletter. Uanset hvilken type af behandling du vælger, undtagen dog behandling med spiral, virker medicinen ikke som prævention. Du kan derfor blive gravid, også selvom du umiddelbart ikke har funktion af dine æggestokke. Risikoen er dog lille.

Kontrol og afslutning af behandling

Behandlingen fortsætter frem til det naturlige tidspunkt for overgangsalderen, dvs. ca. 50 års alderen, medmindre funktionen af dine æggestokke genvindes inden da. I starten vil vi kontrollere at niveauet af kvindeligt hormon er tilstrækkelig, og du vil blive fulgt til den rette behandling og dosis er fundet.

Det skal du være opmærksom på

Det er vigtigt at understrege, at denne type medicin, fra producenternes side, er rettet mod kvinder, der er gået i naturlig overgangsalder, dvs. kvinder i 50´erne, som af den ene eller anden grund, ønsker videre hormonbehandling. For disse kvinder er der en lille risiko bed behandlingen, som er beskrevet i indlægssedlerne.

For kvinder som dig, hvor behandlingen er i stedet for en hormonproduktion, der normalt ville have være til stede, mener vi ikke, at der er en forøget risiko for fx hverken brystkræft eller blodpropper. Tværtimod kan der være flere helbredsrisici ved ikke at være i hormonbehandling, som nævnt ovenfor.

Redaktør