Behandling for rift i endetarmsåbningen

En rift i endetarmsåbningen er en hyppig lidelse, som kan være meget smertefuld. Riften kan opstå i forbindelse med en periode med forstoppelse, diarré, efter en fødsel, eller efter en hæmorideoperation.

Kort om rift i endetarmsåbningen?

En rift i endetarmsåbningen er en hyppig lidelse, som kan være meget smertefuld. Riften kan opstå i forbindelse med en periode med forstoppelse, diarré, efter en fødsel, eller efter en hæmorideoperation. Riften giver stærke smerter under og især efter afføring, og kan give en smule frisk blødning. Riften ledsages af krampe i den indre del af endetarmslukkemusklen og krampen klemmer på blodtilstrømningen til riften, som derfor ikke heler.

Sådan gør du

Behandlingen er rettet mod at ophæve krampen, så blodforsyningen kan genoprettes og riften kan hele. Behandlingen kan være afføringsregulering med håndkøbsmedicin samt lokal behandling med gel eller creme, som afslapper den indre lukkemuskel.

Afføringsregulering

Afføringsregulering sker med håndkøbsmedicin, f.eks. Magnesia. På den måde undgår du forstoppelse. 

Lokal behandling med gel/creme

En lille mængde gel/creme (Diltiazem Gel eller Rectogesic creme) svarende til en lillefingernegl, smøres direkte på riften 2 x dagligt i 6 uger. Oftest skal der smøres et par cm indenfor endetarmsåbningen.

Det skal være opmærksom på

  • Diltiazem Gel kan give kløe eller kortvarig svie hos få patienter.
  • Rectogesic creme kan give hovedpine hos en del patienter
Redaktør