MR-skanning

​Få svar på de mest almindelige spørgsmål om MR Skanning.​​

​MR er en forkortelse for Magnetisk Resonans. Teknikken er baseret på anvendelse af radiobølger og et stærkt magnetfelt, der roterer rundt om et forskydeligt patientleje. MR skanning bruges i stedet for røntgenstråler til at fremstille detaljerede billeder af væv og organer.

Hvordan skal du forberede dig før MR skanning?​​

Til de fleste MR skanninger kan du spise, drikke og tage eventuel medicin som vanligt. Det vil stå i indkaldelsesbrevet, hvis der er nogen form for forberedelse.

Enkelte personer får klaustrofobi ved undersøgelsen. Hvis du har behov for beroligende medicin inden undersøgelsen, er det den læge, der henviser dig til skanningen, som skal sørge for, du får medicin.

Da man ved MR skanning befinder sig i et voldsomt magnetfelt, er det vigtigt ikke at bære smykker eller andre metalgenstande under undersøgelsen. Ligeledes er det vigtigt at fortælle, hvis du fx har metaldele i kroppen såsom kunstige hofteled, skruer i knogler, kirurgiske clips eller bærer elektroniske apparater såsom høreapparat eller pacemaker. Den henvisende læge vil sammen med dig udfylde et MR kontrolskema for at afklare, om du kan MR skannes.​

Undersøgelsen​

Der findes flere forskellige MR skannere - fælles for dem er, at du under undersøgelsen skal ligge stille på et forskydeligt skannings-leje. Undersøgelsen vil ofte bestå af serier af optagelser (sekvenser). Under undersøgelsen vil du blive tilbudt høreværn, da MR skanneren larmer en del.  

En MR skanning er smertefri og tager som regel mellem 45-60 minutter afhængig af, hvor mange billedserier undersøgelsen kræver. Under undersøgelsen har du altid mulighed for at komme i kontakt med personalet.   ​

​Risiko ved MR skanning​

Apparatet udsender ikke røntgenstråler, og radiobølgerne og magnetfeltet anses for helt ufarligt i de styrker, der anvendes ved medicinsk diagnostik.

Redaktør