Undersøgelse for nethindeforandringer ved diabetes

For at forebygge at man udvikler alvorlig sygdom i øjnenes nethinder, skal man undersøges regelmæssigt for nethindeforandringer sådan, at en eventuel behandling kan begynde så hurtigt som muligt.

Kort om behandlingen

For at forebygge, at du udvikler alvorlig sygdom i øjnenes nethinder, skal du undersøges regelmæssigt for nethindeforandringer sådan, at vi kan begynde en eventuel behandling så hurtigt som muligt.

Vigtig forberedelse

Hvis du bruger kontaktlinser, skal du tage dem ud inden undersøgelsen. Det er en god idé at tage et par solbriller med, da dine øjne kan være lysfølsomme nogle timer efter undersøgelsen.

Sådan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen foregår ved, at vi fotograferer ind i øjnene med et specielt fotografiapparat, som kan fotografere nethinden. 
For at kunne fotografere nethinden, er det nødvendigt at pupillerne er store(udvidede). Derfor drypper vi dine øjne med en speciel væske, som udvider pupillerne.
Vi begynder med at lave en synsprøve. Selve undersøgelsen foregår mens du sidder på en stol og kigger ind i apparatet, nogenlunde som det foregår, når man får lavet en synstest hos optikeren.
Blitzen fra selve fotograferingen kan føles lidt ubehageligt og blænde kortvarigt. 
Hele undersøgelsen tager lidt under en halv time.

Det skal du være opmærksom på

Da dine pupiller er udvidede i ca. 4-5 timer efter undersøgelsen, kan du have et sløret syn. Derfor skal du kun køre bil eller knallert, hvis du føler dig i stand til det. Du kan også have problemer med at passe dit arbejde lige efter undersøgelsen, især hvis du har et arbejde, hvor du er meget afhængig af synet.
Du får kun skriftligt svar, hvis der er noget at bemærke, ellers hører du ikke noget. Egen læge får besked efter ca. en måned.

Redaktør