Udmalkning med hånden

De første 1-2 døgn efter fødslen er det bedst at malke ud med hånden.

Kort om at malke ud med hånden

Der kan være forskellige årsager til, at du får behov for at malke ud, både inden og efter fødslen. De første 1-2 døgn efter fødslen er det bedst at malke ud med hånden.

Det er individuelt, hvor lang tid det tager at malke ud. De første gange, du malker ud, er det normalt, at der kun kommer lidt eller ingen mælk ud. Mælken løber normalt til 2-5 dage efter fødslen. Det varierer i løbet af døgnet, hvor meget mælk du kan malke ud. Som regel er der mest mælk i brystet om morgenen.
Du kan aldrig tømme brysterne helt, da der hele tiden dannes ny mælk.

Sådan gør du

Hvis du ammer dit barn, skal du malke ud efter amning

Hvis du ammer dit barn, skal du altid vente med at malke ud til efter en amning, så barnet tilbydes et fyldt bryst.

Sådan malker du ud med hånden

Vask dine hænder, inden du malker ud. Hvis mælken skal gemmes, skal du malke ud i en ren, skoldet beholder, fx en kop. Hvis mælken ikke skal gemmes, kan du hælde den ud i vasken, eller du kan malke ud i brusebadet. Mælken skal ikke gemmes, hvis du malker ud på grund af medicin eller anden behandling.

Sid eller stå behageligt. Malk ét bryst ad gangen, så du kan holde beholderen med den anden hånd:

  • Få mælken til at løbe ved at massere eller stryge blidt med flad hånd i retning mod brystvorten. Et varmt bad eller en varm klud eller varmepude på brystet kan også få mælken til at løbe. 
  • Læn dig frem. Læg din hånd under brystet, så du støtter det. Placér tommelfingeren over brystvorten og pege- og langfinger under brystvorten i kanten af det brune område.
  • Pres forsigtigt fingrene ind i brystet mod brystkassen.

 

  • Malk brystet ved skiftevis at klemme fingrene sammen om brystvorten og slippe. Prøv at efterligne barnets sutterytme. Der kan gå flere minutter, inden mælken begynder at løbe ud af brystet.
  • Mærk efter hvor i brystet, der er meget mælk, og flyt fingrene rundt på brystet, så alle sider stimuleres.
  • Gentag bevægelsen med at klemme og slippe, indtil der ikke kommer mere mælk ud.

Opbevar og opvarm mælken rigtigt

Hvis du skal bruge den udmalkede mælk til dit barn, skal du opbevare den i en ren beholder. Opbevar mælken i små portioner i:

  • køleskabet ved 5 grader i højst 72 timer
  • fryseren ved minus 18 grader i højst 6 måneder.

Lad mælk fra fryseren tø op ved stuetemperatur eller i køleskabet. Når den er optøet, kan den holde sig i køleskabet i 1 døgn. Optøet mælk må ikke fryses ned igen.
Du skal opvarme modermælken langsomt ved at lægge beholderen i en skål med varmt vand fra vandhanen. Brug ikke mikroovn. Mælken må ikke være varmere end 37 grader. Opvarmet mælk, der ikke bliver brugt, skal smides ud.

Udmalkning med brystpumpe

Afhængigt af årsagen til at du malker ud, kan det være nødvendigt at erstatte eller supplere med udmalkning med en brystpumpe. Spørg jordemoderen eller din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.

Redaktør