Udmalkning

Det er individuelt, hvor ofte man skal malke ud, og hvor lang tid det tager.

Kort om udmalkning 

Der kan være forskellige årsager til, at du får behov for at malke ud, og det er individuelt, hvor ofte, man skal malke ud, og hvor lang tid det tager. Oftest anbefaler vi, at du mindst 8 gange om dagen malker ud i 10-15 minutter, eller indtil der kun kommer meget lidt mælk ud. Du kan aldrig tømme brysterne helt, da der hele tiden dannes ny mælk.
De første gange, du malker ud, er det normalt, at der kun kommer lidt eller ingen mælk ud. Mælken løber normalt til 2-5 dage efter fødslen. Det varierer i løbet af døgnet, hvor meget mælk du kan malke ud. Som regel er der mest mælk i brystet om morgenen.

Sådan gør du

Hvis du ammer dit barn, skal du malke ud efter amning

Hvis du ammer dit barn, skal du altid vente med at malke ud til efter en amning, så barnet tilbydes et fyldt bryst.

Sådan malker du ud med hånden

Vask dine hænder, inden du malker ud. Hvis mælken skal gemmes, skal du malke ud i en ren, skoldet beholder, fx en kop. Hvis mælken ikke skal gemmes, kan du hælde den ud i vasken, eller du kan malke ud i brusebadet.

Sid eller stå behageligt. Malk ét bryst ad gangen, så du kan holde beholderen med den anden hånd:

 • Få mælken til at løbe ved at massere eller stryge blidt med flad hånd i retning mod brystvorten. Et varmt bad eller en varm klud eller varmepude på brystet kan også få mælken til at løbe. 
 • Læn dig frem. Læg din hånd under brystet, så du støtter det. Placér tommelfingeren over brystvorten og pege- og langfinger under brystvorten i kanten af det brune område.
 • Pres forsigtigt fingrene ind i brystet mod brystkassen.
 • Malk brystet ved skiftevis at klemme fingrene sammen om brystvorten og slippe. Prøv at efterligne barnets sutterytme. Der kan gå flere minutter, inden mælken begynder at løbe ud af brystet.
 • Mærk efter hvor i brystet, der er meget mælk, og flyt fingrene rundt på brystet, så alle sider stimuleres.
 • Gentag bevægelsen med at klemme og slippe, indtil der ikke kommer mere mælk ud.

Sådan malker du ud med brystpumpe

Du skal bruge en brystpumpe og et eller to sæt malkeudstyr med slange, flaske og tragt. Tragten, der skal sidde mod brystvorten, skal være i den rigtige størrelse og passe til din brystvorte. Tragten passer, hvis brystvorten ikke slides på kanten af tragten, og det brune område omkring brystvorten ikke trækkes med ind i tragten. Hvis du er på hospitalet, hjælper vi dig gerne med at finde den rigtige størrelse tragt.

Vask dine hænder og sørg for, at både brystpumpe, flasker, tragt og slange er rene. Inden du går i gang, skal du tørre maskinen og slangen af med fx en desinficerende serviet. Hvis du malker ud for at øge din mælkeproduktion, skal du som regel malke ud på begge bryster samtidigt, eller skiftevis hvis du er hjemme og ikke har to sæt udstyr. Spørg os eller din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.

Sid behageligt, når du malker ud:

 • Sæt tragten på flasken. Hvis slangen ikke allerede sidder på maskinen, skal du sætte den ene ende af slangen fast på maskinen og den anden ende på tragten.
 • Placér tragten på brystet omkring brystvorten. Tragten må ikke sidde skævt mod brystvorten, da det kan give revner og sår.
 • Tænd for maskinen ved at trykke på startknappen. Indtil mælken er løbet til, skal du nøjes med at pumpe ved dette program.
 • Følg instruktionen på maskinen.
 • Tag tragten fra brystet, når du er færdig med at malke ud, og lad brystvorten lufttørre.

Rengør brystpumpen og malkeudstyret efter brug

Du skal vaske alle delene efter hver udmalkning. Skil tragt og flaske ad, og skyl begge dele med koldt vand. Vask eventuelt med opvaskemiddel, hvis mælkefedtet ikke kan skylles af.
Hvis du er på hospitalet, skal du lægge alle dele i et fad og hælde kogende vand over. Lad udstyret ligge i det kogte vand i 5 minutter, før du tager det op og tørrer det af med et rent viskestykke. Opbevar det rene malkeudstyr i en ren plastikpose eller på et rent bord med en ren stofble over. Når du har brugt udstyret i et døgn, skal du bytte det til et nyt sæt.

Hvis du er hjemme, skal du koge alle delene i 5 minutter, fx i en gryde. Opbevar udstyret et rent og tørt sted.

Opbevar og opvarm mælken rigtigt

Hvis du skal bruge den udmalkede mælk til dit barn, skal du opbevare den i en ren beholder. Opbevar mælken i små portioner i:

 • køleskabet ved 5 grader i højst 72 timer
 • fryseren ved minus 18 grader i højst 6 måneder.

Lad mælk fra fryseren tø op ved stuetemperatur eller i køleskabet. Når den er optøet, kan den holde sig i køleskabet i 1 døgn. Optøet mælk må ikke fryses ned igen.
Du skal opvarme modermælken langsomt ved at lægge beholderen i en skål med varmt vand fra vandhanen. Brug ikke mikroovn. Mælken må ikke være varmere end 37 grader. Opvarmet mælk, der ikke bliver brugt, skal smides ud.

Spørg om hjælp, hvis du er i tvivl eller får ondt

Spørg os eller din sundhedsplejerske, hvis du får ondt eller oplever ubehag, når du malker ud.

Redaktør