Tuberkulintest

Tuberkulintesten er en test, som viser, om du har antistoffer mod tuberkulose. Du kan sagtens have antistoffer mod tuberkulose uden at være syg. Eksempelvis, hvis du tidligere er vaccineret mod tuberkulose.

Du er henvist til en undersøgelse for, om du har antistoffer mod tuberkulose.

Kort om undersøgelsen

Tuberkulintesten er en test, som viser, om du har antistoffer mod tuberkulose. Du kan sagtens have antistoffer mod tuberkulose uden at være syg. Eksempelvis hvis du tidligere er vaccineret mod tuberkulose. 
Derfor skal du oplyse, om du tidligere er vaccineret mod tuberkulose (kaldes også Calmette eller BCG). 

Sådan foregår undersøgelsen

Du får en injektion lige under huden på din underarm. Det svier kort, når vi sprøjter væsken ind. Der kommer en lille blære, som forsvinder i løbet af 10 minutter. Til børn tilbyder vi at smøre lidt bedøvelsescreme på armen, før vi stikker.

Du skal være opmærksom på

Efter 1-2 døgn kan du få en rød hævelse og lidt ømhed og kløe som ved et myggestik. Det er en normal reaktion, hvis du tidligere er vaccineret mod tuberkulose. Du skal lade være med at kradse dig, og du må ikke dække stedet med et plaster. Hvis du ikke tidligere er vaccineret, og du hæver på armen, kan det betyde, at du har været udsat for smitte med tuberkulose. 
Er det tilfældet, vil vi gerne undersøge dig lidt grundigere. 
Det aftaler vi nærmere, når du skal møde i Ambulatorie 3 efter 2-3 døgn, hvor vi ser på reaktionen. 

Redaktør