Træning af bækkenbunden efter fødslen

Information om træning af bækkenbunden

Kort om bækkenbunden

Formålet med træning af bækkenbunden er at styrke de muskler, som du bruger til at kontrollere urinrør, endetarm og skede.

Træning af bækkenbunden kaldes ofte knibeøvelser, fordi træningen består i, at du spænder musklerne i bækkenbunden ved at knibe sammen.
Bækkenbunden fungerer som andre muskler i kroppen, og den kan blive stærk ved træning.

Om musklerne i bækkenbunden

Bækkenbunden er en skålformet muskel på 1 cm i tykkelsen, og den danner bunden i vores krop. Bækkenbunden støtter de indre organer og har åbninger til urinrør, skede og endetarm.

Hvis du træner musklerne i bækkenbunden, kan du blive bedre til at spænde dem, når du rejser og sætter dig, når du løfter, hoster, nyser, griner, eller når du anstrenger dig fysisk, fx ved løb og hop. Træning af musklerne gør det dermed nemmere at holde på urin og afføring samt luft fra tarm og skede, når du anstrenger dig.

Bækkenbunden efter en fødsel

De fleste nybagte mødre oplever ømhed, hævelse og tyngdefornemmelse omkring endetarmen, mellemkødet og skeden. For de fleste aftager generne i løbet af de første par uger, en er du bristet og er blevet syet, kan det tage lidt længere tid.

Sådan gør du

Venepumpeøvelser (Øvelser for blodcirkulation)

Hvis du er øm og hævet i din bækkenbund kan det hjælpe at udføre venepumpeøvelser. Øvelserne kan også være gode at lave før

du skal lave knibeøvelser, fordi det ofte er nemmere at mærket knibet, når hævelsen i bækkenbunden mindskes.

Lig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i underlaget. Træk vejret dybt og roligt 5-10 gange. Løft bækkenet op og vip det lidt op og ned, eller ryst det lidt, før du sænker bækkenet ned igen. Gentag 10 gange.

Mindsk ømhed og hævelse

Du kan mindske hævelse og ømhed ved at lave ovenstående venepumpeøvelser. Du kan også bruge en is-pakning på mellemkødet.

Læg et klæde omkring is-pakningen, så isen ikke er i direkte kontakt med huden. Du må maksimalt bruge is-pakning i 15 minutter ad gangen, men kan gentage behandlingen med 3 timers intervaller.

Hold pauser i løbet af dagen

Så længe du er øm og hævet, er det en god idé at holde flere pauser i løbet af dagen, hvor du kommer ned at ligge. Bliver du øm, når du sidder og ammer, kan du sætte dig på en blød pude, eller ligge ned og amme.

Undgå forstoppelse

Undgå forstoppelse - spis fiberrigt og drik tilpas med væske, ca. 2-2½ liter dagligt hvis du ammer. Får du hård afføring, kan du købe et mildt afførende middel på apoteket.

Undgå tunge løft og vent med krævende motion

Vent 2-3 måneder før du starter med mere krævende motion som fx løb, boldspil, tungere vægttræning og aerobic. Og lad være med at løfte tungere end dit barn.

Træning af bækkenbunden

Træning af bækkenbunden bør du starte med allerede dagen efter fødslen.

Du skal starte med at ligge på ryggen. Fokusér på at lukke endetarmen. Derved kniber musklen også skede og urinrør sammen.

Undgå at presse balderne sammen eller knæene mod hinanden, at suge maven ind eller at holde vejret.

Fokusér på at knibe musklen i 2-3 sek. og gentag 4-6 gange.

Gentag træningen i disse stillinger:

  • Lig på ryggen med bøjede ben.
  • Lig på siden med bøjede ben.
  • Sid på en stol og læn dig lidt tilbage.
  • Sid på en stol og læn dig fremad.
  • Stå op med lidt spredte ben.

Du skal gentage øvelsen 2-3 gange dagligt.

Lav også lange knib hver dag, hvor du kniber, så længe og så hårdt du kan. Du kan lave øvelsen, mens du fx ser TV, står under bruseren eller i kø i supermarkedet.

Knib også hver gang, du belaster bækkenbunden, fx lige før et host, et nys eller et løft, og hold spændingen i musklerne under hele belastningen.

Træning af musklen i bækkenbunden kan man med fordel praktisere hele livet.

Det skal du være opmærksom på

Hvis du har brug for hjælp til at træne bækkenbunden, kan en gynækolog eller din egen læge henvise dig til bækkenbundstræning hos en fysioterapeut.

Knib bækkenbunden, når du anstrenger dig

Allerede lige efter fødslen skal du begynde at øve dig i at knibe hver gang du:

  • hoster og nyser
  • løfter og sænker barn eller byrde
  • hopper, løber, griner, eller rejser dig op.

Sådan tjekker du, om du træner korrekt

Prøv om du kan standse strålen, mens du tisser. Dette må du kun gøre en gang imellem for at teste din knibefunktion, for det er vigtigt at tømme blæren helt, når du tisser for at undgå blærebetændelse.

Lig på ryggen med bøjede ben, placer et par fingre på mellemkødet mellem skede og endetarm. Pres fingrene opad og knib sammen. Føl at der løftes lidt op i området og at det bliver hårdere. Slap af og føl, at området falder ned igen.

Mærk efter med 2 fingre i skeden, mens du laver en knibeøvelse. Du skal kunne mærke at fingrene bliver presset bagfra og frem mod skambenet, og at der bliver presset på fingrene. 

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling på www.patienthåndbogen.dk.

Redaktør