Svamp på brystvorterne

Du har muligvis en svampeinfektion på brystvorterne, hvis dine brystvorter ikke heler i løbet af de første par uger, selvom dit barn har en god sutteteknik. Svamp på brystvorterne kan overføres til dit barn, når du ammer.

Kort om svamp på brystvorterne

Det er almindeligt, at du har ømme brystvorter de første uger efter fødslen. Nogle kvinder får også sår eller revner på brystvorterne i forbindelse med amning. Vi vejleder dig gerne til gode ammestillinger og undersøger dit barns sutteteknik, så amningen kan blive så god som muligt.
Hvis dine brystvorter ikke heler i løbet af de første par uger, selvom dit barn har en god sutteteknik, kan du muligvis have en svampeinfektion på brystvorterne. Svamp på brystvorterne kan overføres til dit barn, når du ammer.

Årsager til svamp på brystvorterne

Svampe og bakterier findes naturligt i kroppen og på huden. De udgør en vigtig del af kroppens immunforsvar. I psykisk pressede situationer, som fx en fødsel eller ved sygdom, kan kroppens immunforsvar blive svækket, og du kan få en svampeinfektion.

Symptomer på svamp

Symptomer på svamp på brystvorterne kan være:

 • Stikkende eller brændende smerter i brystet eller brystvorten.
 • Forværring af smerter under og lige efter amning.
 • Ekstremt ømme brystvorter, der ikke tåler berøring af fx tøj.
 • Hævede brystvorter.
 • Rød og glinsende hud på brystvorterne.
 • Hvide belægninger på brystvorter og eventuelle sår.
 • Dårlig sårheling, hvor selv små sår eller revner er unormalt længe om at hele.
 • Hvide belægninger i barnets mund, også kaldet trøske.
 • Rødt udslet i bleområdet hos barnet.

Hvis du har smerter, kan det også skyldes, at barnet ikke får rigtigt fat om brystvorten ved amning. For at hjælpe dit barn til at få rigtigt fat, kan du prøve at ændre ammestilling og sikre dig, at barnet kommer helt tæt ind til brystet.

Behandlingsmuligheder

Tal med din læge om hvilken behandling, der passer bedst. Det er vigtigt, at du og dit barn behandles samtidigt, så I ikke bliver ved med at smitte hinanden.

Behandling med flydende medicin

Svamp kan behandles med nystatin, der er en flydende medicin. Du skal vaske hænder, inden du påfører medicinen. Smør et tyndt lag medicin på brystvorterne og det brune område efter hver amning, dog højst 8 gange i døgnet, i mindst 14 dage. Du skal forvente, at smerterne og ømheden forværres de første døgn. I nogle tilfælde vil din læge anbefale, at du fortsætter i 14 dage efter, at du er fri for symptomer.
Hvis dit barn har trøske i munden, vurderer vi i nogle tilfælde, at barnet også skal behandles med medicinen. Du skal 4 gange dagligt efter en amning fordele 1 ml af medicinen på barnets tunge og i mundhulen. Brug en engangssprøjte.
Hvis du og dit barn har svamp andre steder på kroppen, skal det også behandles.

Behandling med piller

Hvis du ikke får det bedre efter behandling med flydende medicin, kan vi eller din egen læge give dig en recept på piller, der kan behandle svampeinfektionen.

Sig til, hvis svampen ikke forsvinder

Hvis du er indlagt, skal du fortælle os, hvis symptomerne ikke forsvinder. Hvis du er hjemme, skal du kontakte din egen læge eller din sundhedsplejerske, så du kan blive undersøgt for, om symptomerne stammer fra noget andet end en svampeinfektion.

Forebyggelse af svamp

Du kan forebygge nye svampeinfektioner ved at:

 • holde brystvorterne rene og tørre
 • skifte ammeindlæg ofte, så de er rene og tørre
 • rengøre sutter, flaskesutter og suttebrikker ved 100 grader i mindst 5 minutter
 • sikre, at dit barn har en god sutteteknik og tager rigtigt fat omkring brystvorten, så du mindsker risikoen for revner og sår, der gør dig mere modtagelig for infektion
 • holde god hygiejne ved at vaske tøj og andet, der er i berøring med svampeinfektionen, på mindst 60 grader
 • undlade at fryse din modermælk ned til senere brug. Svampesporerne dræbes ikke ved nedfrysning.
Redaktør