Sterilisation af mænd

Sterilisation er en af de sikreste former for prævention, vi kender. Beskyttelsen mod graviditet er op mod 100% – uden at hormonbalancen eller lysten til sex forstyrres. Men indgrebet er som udgangspunkt permanent. Derfor skal du være helt sikker, når du beslutter dig for at blive steriliseret.

Vigtig  forberedelse

Planlæg din hjemtransport efter operationen i god tid. Vi fraråder, at du selv kører hjem efter indgrebet.

På operationsdagen

Du skal møde i Dagafsnit for Kirurgi Opgang A etage 0 (kælderetage)

Du må gerne spise og drikke før operationen

du må gerne have spist og drukket.

Kort om operationen

Indgrebet foregår i lokalbedøvelse med et lille snit på hver side af pungen og vi fjerner et lille stykke af sædstrengene. Huden lukkes med et par sting. Trådene opløses af sig selv og skal ikke fjernes

Operationen varer ca. 30 minutter. Du får en lille forbinding på, samt et par nettrusser. Hjemme kan du bruge et par tætsiddende trusser. 

Efter operationen

Bad og vask

Du må gå i bad dagen efter operationen og behøver ingen forbinding.

Tag smertestillende medicin

Det er normalt, at der i dagene efter operationen, er gener som kræver let smertebehandling. Vi anbefaler at du bruger håndkøbsmedicin i form af panodil (pinex, pamol) 2 tabletter 4 gange om dagen de første døgn.

Hold dig i ro det første døgns tid

Du bør holde dig i ro resten af dagen for at undgå blødning. Desuden skal du så vidt muligt undgå løft og fysisk arbejde i dagene efter operationen.

Sex

Seksuelt samvær kan almindeligvis genoptages efter en uge.

Kontakt 1813 ved tegn på pludselig infektion

Det er normalt at pungen hæver lidt op og bliver lidt misfarvet. Men hæver pungen pludselig op og bliver meget stor inden for de første 24 timer efter operationen, skal du kontakte akuttlefonen 1813.

Kontakt egen læge ved tegn på infektion

Kommer der kraftig rødme, smerte eller feber de følgende dage, skal du kontakte din egen læge.

Aflevér en sædprøve hos din egen læge

En ny sædprøve skal afleveres hos din egen læge 3 måneder efter operationen

Vigtigt! 

Sterilisationen er først effektiv, når der ikke længere er sædceller i sædvæsken. Derfor må du og din partner benytte svangerskabsforebyggende midler, indtil du har afleveret en sædprøve, der er fri for sædceller. 

Redaktør