Spiserør og mavesæk, røntgenundersøgelse

Ved hjælp af røntgen bliver passagen fra spiserør til mavesæk, samt lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, undersøgt.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af dit spiserør. Vi undersøger passagen til mavesækken og lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Vi bruger kontraststof til at gøre spiserøret synligt på røntgenbillederne.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer cirka 30 minutter. Det er en god idé at afsætte ekstra tid, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 4 timer før din aftale.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. 

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du skal både stå op og ligge ned, mens du bliver undersøgt. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af spiserøret på en skærm. Du skal synke kontraststof flere gange undervejs i undersøgelsen.

Efter undersøgelsen

Du kan få forstoppelse

Kontraststoffet kan give dig forstoppelse. Det hjælper at drikke rigeligt med væske (1-2 liter) og at spise groft brød, grøntsager og frugt efter undersøgelsen. Desuden kan din afføring se lysere ud end normalt de første dage.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen indenfor 7 dage. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Redaktør