Sår - forbinding eller plaster

Efter Akutmodtagelsen har behandlet et sår med forbinding eller plaster, skal man være opmærksom på at pleje såret rigtigt.

Kort om besøget

Du har fået renset dit sår, og vi har vurderet, at det heler bedst ved følgende behandling:

☐ Steri-Strips

☐ skumbandage

☐ plaster

☐ et lag af silikone eller salve og en forbinding

☐ en tør forbinding

☐ fingertut

☐ Jelonet

Forbindingen skal fjernes efter ____ dage af:

☐ dig selv

☐ din egen læge

☐ hjemmesygeplejersken.

Når du kommer hjem

Kontakt din egen læge ved tegn på betændelse

Du skal holde øje med tegn på betændelse, indtil såret er helet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af følgende symptomer:

  • Rødme, varme eller hævelse omkring såret.
  • Dunkende eller bankende smerter.
  • Røde striber ud fra såret.
  • Våd eller ildelugtende forbinding.
  • Feber.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe medicinen på apoteket enten i håndkøb eller på en elektronisk recept, hvis vi har givet dig sådan en. Læs på pakken hvor meget, du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge. 

Vaccination mod stivkrampe

Hvis vi har givet dig en vaccine mod stivkrampe på hospitalet, er det normalt, at huden er rød, hævet eller øm i området, hvor vaccinen er givet. Det går over efter cirka en uge.

Hold forbindingen ren og tør

Hvis du har fået forbinding på, skal du holde den ren og tør. De to første døgn skal du undgå at røre ved forbindingen. Risikoen for betændelse øges, hvis den bliver våd. Bliver forbindingen våd, skal du skifte den.

Undgå at røre ved Steri-Stripsene, og hold dem tørre

Hvis du har fået Steri-Strips på, skal du undgå at røre ved dem så længe som muligt. De må heller ikke blive våde, da det øger risikoen for betændelse. Hvis de falder af, skal du sætte nye på. Vi har givet dig nogle med hjem, du skal bruge. Når du sætter dem på, skal kanterne på såret nå hinanden.
Vi anbefaler, at børn altid har et plaster over Steri-Stripsene.

Når du skal fjerne Steri-Stripsene, på det tidspunkt du har aftalt med os, skal du fjerne dem én ad gangen. Træk i begge sider af Steri-Strip ind mod såret

Hold såret rent

Du skal holde såret rent ved at:

  • vaske det med lunkent vand i 10-15 minutter 3 gange dagligt
  • duppe såret tørt med et rent håndklæde
  • sætte en ny ren forbinding eller plaster på.

Du skal fortsætte behandlingen, indtil såret er helet.

Undgå sæbe og desinfektion

Du skal undgå at rense såret med sæbe eller midler til desinfektion, fx klorhexidin eller håndsprit. Hvis vi har informeret dig om det, må du dog i nogle tilfælde bruge en mild, pH-neutral sæbe, der skylles grundigt af med vand.

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal indtil såret er helet, da det øger risikoen for betændelse. Du skal duppe såret forsigtigt med et rent håndklæde eller en ren vaskeklud, når du tørrer dig.

Undgå nikotin

Vi anbefaler, at du holder dig helt fra nikotin, indtil dine sår er helede. Nikotin findes i cigaretter, nikotintyggegummi og nikotinplaster og hæmmer helingen af sår.

Pas på solen

Du skal undgå sol på arret, så længe huden er rød. Huden er ofte rød i ½-1 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker dit ar.

Undgå at håndtere madvarer, hvis såret er på din hånd

Hvis såret sidder på din hånd, skal du vente med at arbejde med madvarer, indtil såret er helet.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Redaktør