Rygmarvsprøve (lumbalpunktur)

En lumbalpunktur er en undersøgelse, hvor vi gennem lænden tager en prøve af den væske (cerebrospinalvæske), som omgiver hjerne og rygmarv.

Formålet med undersøgelsen

Formålet med undersøgelse er, at finde ud af om du har en sygdom, som er lokaliseret til hjernen eller nervesystemet. Rygmarvsvæsken kan vi undersøge for hvide blodlegemer, bakterier, antistoffer mod forskellige infektioner (f.eks. Borrelia) samt for proteiner. Resultaterne af disse undersøgelser hjælper os til at finde ud af, hvad du fejler. Nogle af undersøgelsesresultaterne er klar efter et par timer mens andre først kommer efter en uge.

Din forberedelse

Du skal ikke forberede dig særligt på undersøgelsen

Sådan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen foregår ved, at du enten ligger i en seng, på den ene side, hvor du har krummet ryg, eller ved, at du sidder krumbøjet på en sengekant.

Lægen fører en tynd nål ind imellem de nederste ryghvirvler i lænden ind i spinalkanalen.

Undersøgelsen foregår sædvanligvis uden bedøvelse, da stikket ikke gør særlig ondt. Når nålen er ført ind på plads, tager vi prøver i flere forskellige små glas. De forskellige glas er nødvendige, fordi hvert glas med rygmarvsvæske undersøges for forskellige ting. Du får et tyndt plaster på såret, som kan du fjerne dagen efter.

Efter selve lumbalpunkturen tager vi også nogle blodprøver på dig. Hele undersøgelsen varer ca. en time.

Efter undersøgelsen

Det er som regel ikke nødvendigt at ligge i sengen efter undersøgelsen. Nogle synes dog, at det er rart at ligge og hvile lidt. Hvis du har behov for det, har du derfor mulighed for at ligge og hvile dig efter undersøgelsen.

Det er vigtigt at du drikker mindst 2 liter væske i de første timer efter undersøgelsen. Det må gerne være kaffe/te eller cola.

Hvis du får gener som hovedpine, kvalme, svimmelhed eller rygsmerter, råder vi dig til at lægge dig i sengen og evt. tage let smertestillende medicin. Karakteristisk er, at generne forværres i stående stilling. Hvis de ikke aftager i løbet af et døgn, anbefaler vi, at du kontakter din egen læge.

Rygmarvsvæsken undersøges flere steder.  Du får svaret på undersøgelsen, enten pr. brev eller ved en ambulant samtale. Oftest tilbyder vi en ambulant samtale, hvis du også har fået foretaget andre undersøgelser.

Redaktør