Operation for slidgigt i tommelfingerens rodled

Information om operation for slidgigt

Formålet med operationen

Håndrodsknoglen (os trapezium) er én ud af otte knogler i håndleddet.

Når du bliver opereret i tommelfingerens rodled, bevarer du bevægeligheden og din kraft forbliver uændret. Du vil kunne forvente færre smerter, men det er ikke sikkert, at du blive helt smertefri.

Hvis du tager medicin

Husk at medbringe en liste over din daglige medicin, når du kommer til første undersøgelse i kirurgisk ambulatorium.

Lægen vil gennemgå din liste og informere dig om, hvorvidt du skal holde pause med medicinen inden din operation.

Hvor foregår operationen

Hvis du er sund og rask, vil operationen foregå i Dagafsnit for kirurgi. Det vil sige, at du møder og går hjem samme dag. Se pjecen ”Information til patienter om Dagafsnit for kirurgi.”

Sådan foregår operationen

Inden operationen har vi aftalt med dig, om du skal i fuld bedøvelse eller have en blokadebedøvelse.

Ved en blokadebedøvelse, vil du være vågen under operationen.

Under operationen fjerner vi en lille del af den syge knogle

Vigtigt

Du må, pga. bedøvelsen, ikke køre bil, knallert og lignende efter operationen, derfor er det vigtigt at du har arrangeret din transport hjem fra hospitalet, inden din operation.

Efter operationen

Når du er klar til det, vil lægen informere dig om indgrebet og det videre forløb.  Efter operationen får du anlagt en gipsskinne. Gipsen og stingene fjernes efter 2 uger i Kirurgisk ambulatorium.

Når du er færdig i kirurgisk ambulatorium, møder du i ergoterapien, hvor du får udleveret en aftagelig tommelbandage og instrueres i øvelser. Skinnen må du bruge efter behov i op til 6 uger. Skinnes formål er først og fremmest smertelindring, og du må gerne tage den af ved personlig hygiejne og aktiv træning.

Mens du har gips på:

Det er vigtigt du træner de frie fingre, mens du har gips på, for at forebygge at de bliver stive og hæver op.

Øvelse:

Knyt og stræk fingrene i et roligt tempo, fra yderstilling til yderstilling. Pumpeøvelser: Stræk din arm i vejret (over hjertehøjde) og knyt og stræk fingrene i et roligt tempo 10-20 gange. Dette hjælper, hvis din hånd/fingre hæver op.

Hvis dine fingre/hånd er meget hævet, skal øvelsen gentages hver halve time i dagtiden.

Når du sidder eller ligger, skal du sørge for, at din arm er placeret højt. Du kan for eksempel lægge den på nogle puder.

Genoptræning:

Genoptræningsfasen kan vare op til 6 måneder inden styrken i hånden er genopbygget. Ømhed omkring tommelfingeren og let nedsat kraft er normalt i op til 3 måneder efter operationen.

Arvæv:

Arret er placeret over tommelfingerens rodled, og kan være lidt fast og ømt i de første 6-8 uger efter operationen. Hvis du har problemer med arvæv, vil ergoterapeuten instruere dig i massage af arvævet.

Redaktør