Operation for skæv storetå

Information til patienter om operation for skæv storetå med knyst.

Hvad er en storetåknyst

En knyst ved storetåen (hallux valgus) er et knoglefremspring, som skyldes en tilkommen skævstilling af storetåen. Årsagen hertil er ikke helt klarlagt, men kan skyldes arvelige forhold. Uhensigtsmæssigt fodtøj kan være medvirkende til udvikling af storetåknyst. Skævstilling af storetåen kan medføre smerter omkring knysten og ud i forfoden.

Forventning til operationen

80-85% af patienterne bliver tilfredse med resultatet af operationen. Omkring 15% af patienterne føler ikke, at de har opnået det resultat de forventede. Ofte fordi de fortsat har smerter i en vis grad.

Ved alle operationer er der mulighed for komplikationer (infektion, nerveskade, blodprop), men det er sjældent.

Før operationen

Du vil blive indkaldt til journaloptagelse på Kirurgisk ambulatorium. Husk at medbringe din daglige medicin, hvor lægen vil gennemgå din liste om hvorvidt du skal holde pause med din medicin inden operationen.

Vigtigt: Hvis du tager blodfortyndende medicin (AK-behandling) skal du holde pause med dette Hvis du er i medicinsk behandling for leddegigt, anbefaler vi at du holder pause med visse typer medicin (f.eks. Enbrel og Humira)

Du skal altid aftale nærmere med din læge.

Din forberedelse

Du skal have vasket dine fødder grundigt med sæbevand og undlade at smøre dem ind i creme. Neglelak skal være fjernet.

Vær opmærksom på, at hvis du har sår eller rifter på foden, skal du kontakte os, for det kan betyde, at operationen må udsættes.

På operationsdagen

Du møder til operation ved at henvende i receptionen i Dagafsnit for Kirurgi.

Det er vigtigt, at du kommer fastende, hvis din operation ikke skal foregå i lokal bedøvelse.

Du har fået udleveret en folder om bedøvelse, hvor du kan læse, hvordan du faster.

Operationen

Ved operationen bliver din storetå rettet op til en mere naturlig stilling. Fra naturens side vil storetåen altid stå i en mindre skævstilling på 15-20 grader.

Der findes flere typer af operationer:

Chevron osteotomi

Først bliver en mindre del af selve knysten fjernet. Herefter saver kirurgen mellemfodsknoglen over og forskyder knoglen ind i foden, hvorved storetåen rettes op. Storetåens nye stilling bliver fasthold af en lille metalskrue, som ikke skal fjernes igen.

Proksimal osteotomi

Denne operation er aktuel, hvis storetåen står i en større skævstilling. Kirurgen saver mellemfodsknoglen over og drejer knoglen ind i foden, hvorved storetåen rettes op. Storetåens nye stilling bliver fastholdt af metalkramper eller skruer, som ikke skal fjernes igen. Ofte frigør kirurgen også ledkapslen omkring knysten ved at skære de små fodrodsmuskler over.

Lapidus procedure

Det kan nogle gange være nødvendigt at stivgøre leddet mellem 1. stråle og dens mellemfodsknogle. Der benyttes ved disse indgreb en lille metal skinne. Det kan også være nødvendigt at foretage en lille opretning af selv storetåen (Akin) eller andre supplerende indgreb.

Forventet operationstid er ca. 1 time.

Efter operationen

Når du er blevet opereret, får du en forfodsforbinding på, som skal sidde indtil du skal til ambulant kontrol. Forbinding består af plaster, gaze og elastikbind.

Det er vigtigt at du holder forbindingen tør og ren, for at mindske risikoen for betændelse.

Efter operationen skal du benytte en hælsko, eller evt. walker-bandage (benyttes typisk efter lapidus procedure).  Den sikrer at du kun støtter på hælen og derved aflaster forfoden. Herved opnår du en korrekt heling af knoglen.

Du skal benytte hælskoen i 4 uger sammen med krykker. I denne perioden må du ikke køre bil. Du låner hælsko og krykker af hospitalet.

Efter operationen vil du blive informeret om eventuelle særlige forholdsregler og den videre plan.

Når du er klar til det, vil du blive udskrevet.

Vigtigt

Du må ikke køre bil, så længe du ikke kan have en almindelig sko på. Husk at du selv skal arrangere din hjemtransport fra hospitalet.

Smertestillende medicin

Som regel er det nødvendigt med smertestillende medicin i en periode. Det er kirurgen der planlægger den smertestillende behandling, som typisk består af Panodil 1 gram x 4 suppleret med morfinlignende præparat og evt. Ipren.

Isposer, som kan købes i Matas eller på apoteket, kan virke smertelindrende. Pak isposen ind i et viskestykke og hold den på tåen i højst 20 minutter ad gangen (på grund af risiko for forfrysninger).

Du kan forebygge hævelse

Holder du foden højt de første dage efter operationen, kan du modvirke, at foden hæver endnu mere. Det hjælper også på den dunkende smerte efter operationen. Det er gavnligt at hæve fodenden i sengen, når du skal ligge ned. Man kan forebygge hævelse og udvikling af en eventuel blodprop ved at vippe i ankelleddet og på den måde lave venepumpe-øvelser – hvis bandagen tillader det. Ellers kan man skiftevis spænde og afspænde lægmusklen.

Ambulant kontrol

Du vil få tilsendt en ambulant tid til kontrol 4 uger efter operationen. Ved kontrollen tager vi et røntgenbillede af din forfod og fjerner forbinding og tråde.

Ved gennemsivning af forbindingen

Kontakt Kirurgisk ambulatorium på telefon 38 67 13 00. Vi aftaler her, hvornår du kan komme og få skiftet forbindingen. Efter kl. 15.00 skal du ringe til akuttelefonen i Region Hovedstaden på telefon 1813. I de fleste tilfælde er gennemsivningen så harmløs, at du kan vente, indtil du kan kontakte os i ambulatoriet.

Genoptræning

Når du har fået fjernet forbindingen, må du gå normalt og belaste fuldt på foden. Det er nu vigtigt, at du træner op- og nedadføringen af storetåen for at få ledbevægelsen tilbage. Denne øvelse er vigtig i forhold til afviklingen af gangen. Træningen vareager du selv efter råd fra lægen.

Bad

Bandagen må ikke blive våd, så du skal have en plasticpose om forbindingen, når du bader.

Hvornår må jeg gå på arbejde igen?

Hvis du har stillesiddende arbejde, kan du evt. genoptage dette i perioden, hvor du benytter hælsko. Tidspunktet for genoptagelse af arbejde afhænger i øvrigt af dit erhverv. Hvis du har gående eller stående arbejde, anbefaler vi en sygemelding på 6 uger. Har du behov for en sygemelding, skal du kontakt egen læge.

Sport

Sport, der involverer løb eller anden belastning, som f.eks. kraftige afsæt, bør du første genoptage tidligst 3-4 måneder efter operationen.

Undgå rygning

Vi opfordrer på det kraftigste til, at du IKKE ryger, da det øger risikoen for komplikationer.

Komplikationer

Du bør tage kontakt til læge ved stærke smerter som ikke lindres med smertestillende tabletter, eller hvis smerterne ikke aftager efter 2-3 dage. Hvis såret ser rødt og betændt ud, og du får feber

Redaktør