Operation for nerve i klemme i håndled

Information om operation for nerve i klemme i håndled, også kaldet karpaltunnelsyndrom

Sygdommen

Karpaltunnelsyndrom er symptomer på afklemning af en nerve (nervus medianus) ved håndroden.

Hvad skyldes det?

I de fleste tilfælde, er der ingen påviselig årsag til sygdommen, men den ses oftere i relation til graviditet, leddegigt, stofskiftesygdom eller efter håndledsbrud.

Hvordan føles det?

Symptomerne er føleforstyrrelser i tommelfinger, pegefinger, langfinger og til dels i ringfinger. Der kan også være smerter, som forstyrrer nattesøvnen og medføre, at man vågner og må ryste hånden.

Man kan få nedsat kraft i tommelfingeren og dette, sammen med den nedsatte følesans, kan føre til at man taber ting og føler sig fummelfingret.

Operation

Gennem et ca. 6 cm. længde gående snit ved håndleddet spaltes et kraftigt ledbånd ved håndroden, så der skaffes plads til nerven. Huden sys med nylontråd og der lægges en lille forbinding.

Hvis du tager medicin

Husk at medbringe en liste over din daglige medicin, når du kommer til første undersøgelse i Ambulatorie 2. Lægen vil gennemgå din liste og informere dig om, hvorvidt du skal holde pause med medicinen inden din operation.

Hvor foregår operationen

Hvis du er sund og rask, vil operationen foregå i Dagafsnit for kirurgi. Det vil sige, at du møder og går hjem samme dag.

Se pjecen ”Information til patienter om Dagafsnit for kirurgi.”

Vigtigt

Du må, pga. bedøvelsen, ikke køre bil, knallert og lignende efter operationen, derfor er det vigtigt at du har arrangeret din transport hjem fra hospitalet, inden din operation.

Komplikationer

Som ved enhver anden operation, er der en vis risiko for infektion eller blodansamling, men den er meget lille (mindre end 1% ). Der er lille risiko for skade på en lille følegren til håndfladen.

Efterbehandling

For at undgå infektion, må forbindingen ikke blive våd.

Forbindingen kan udskiftes efter 2-3 dage med et plaster. Trådene fjernes efter ca. 12-14 dage hos egen læge. Husk du selv skal bestille tid.

Fingrene bevæges så meget som muligt fra dagen efter operationen og der medgives øvelser fra ergoterapien.  Smerterne svinder som regel ret hurtigt, mens føleforstyrrelserne aftager over længere tid, som regel i løbet af 3 måneder. Kraften i hånden genvindes langsommere og der kan gå op til ½ år. I nogle tilfælde bliver det ikke bedre, hvis nerven har taget varig skade før operationen.

Sygemelding

Man kan regne med 2-6 ugers sygemelding, afhængig af erhverv.

Redaktør