Operation for nedgroet negl

Hvis problemet med negroet negl ikke bliver løst med lokalbehandling eller behandling hos fodterapeut, kan det blive nødvendigt med et kirurgisk indgreb.

Kort om operationen

Du skal opereres for nedgroet negl. Ved operationen gør vi neglen smallere.

Du skal forvente at komme hjem samme dag, som du bliver opereret.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du spiser sundt, bevæger dig mest muligt og undgår rygning og alkohol. På den måde styrker du dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. De sidste 6 uger før en operation er vigtige, men også få dage uden især rygning har betydning.

Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.bornholmshospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil - vigtigt for dit behandlingsresultat’.

Køb smertestillende medicin på forhånd

Vi anbefaler, at du køber smertestillende medicin inden operationen, så du har det, når du kommer hjem. Det kan fx være paracetamol eller ibuprofen, som du kan få i håndkøb.

Kontakt os, hvis du bliver forkølet, får en infektion eller feber

Hvis du de sidste 2 dage inden operationen bliver forkølet, får en infektion i kroppen eller får feber, kan vi muligvis ikke operere. Du skal derfor kontakte os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du skal have en ny tid.

Kontakt os, hvis du har sår eller rifter

Du må ikke have sår, rifter eller hudafskrabninger på foden, da det øger risikoen for betændelse. I nogle tilfælde kan vi være nødt til at aflyse operationen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme efter badet.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Du skal fjerne al makeup og neglelak inden din operation. Har du kunstige negle, skal du også fjerne dem hjemmefra. Vi har brug for at kunne se din huds og dine negles naturlige farver under operationen. Ur, smykker og piercinger skal du også tage af hjemmefra og lade blive hjemme.

Du skal ringe til os dagen før operationen

Dagen før operationen, skal du ringe til os mellem kl. 13 og 14 for at få dit præcise mødetidspunkt. Er din undersøgelse om mandagen, skal du ringe til os torsdagen før. Ring til os på vores telefon 38 67 12 80.

Tag løstsiddende og praktisk tøj på

Det er en god idé at tage praktiske sko eller sandaler på, hvor der er plads til en bandage. Vi anbefaler også bukser med elastik, fx joggingbukser, som er nemme at tage af og på og som kan komme over en forbindingen..

På hospitalet

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men din tå er bedøvet.

I nogle tilfælde bedøver vi også med en blokade, som gør, at tåen er bedøvet i 8-24 timer efter operationen. I sjældne tilfælde foregår operationen i fuld bedøvelse. Ved fuld bedøvelse får du medicin, så du sover og ikke mærker noget. Vi taler med dig om, hvad det betyder for dine forberedelser.

Operationen

Når bedøvelsen virker, fjerner lægen en kile i den ene eller begge sider af neglen. Vi fjerner også noget af det område, som neglen sidder fast på, så neglen ikke kan vokse frem igen. På den måde bliver din negl permanent smallere. Du får plaster og forbinding på.

Operationen varer ca. ½ time .

Lægen fortæller dig om operationen

Lægen fortæller dig om operationen undervejs. Bagefter har du en opfølgende samtale med en sygeplejerske om, hvordan operationen er gået . Du får også udleveret en beskrivelse af operationen, hvor der står, hvis der er noget, du skal være særligt opmærksom på.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Skade på nerverne: Nerverne i det opererede område kan tage skade og give smerter eller føleforstyrrelser i form af øget eller nedsat følelse. I få tilfælde kan skaden være permanent.

  • Betændelse i såret: Der kan gå betændelse i såret. Hvis det sker, behandler vi det med antibiotika. I nogle tilfælde kan det kræve en ny operation.

Det kan blive nødvendigt at operere igen

I nogle tilfælde vokser neglen ud i fuld bredde, selvom vi har fjernet noget af negleroden. I sådanne tilfælde kan det blive nødvendigt at gentage operationen. Man kan tidligst efter cirka 3 måneder se, om neglen vokser ud i fuld bredde. Gør den det, og giver det det anledning til problemer, skal du gå til din egen læge og evt. få en ny henvisning til operation.

Hjemme igen

I det følgende kan du se, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen.

Ubehag eller smerter

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og øm omkring såret. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i såret. Hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed. 
  • Øget hævelse.
  • Øget varme under forbindingen.
  • Feber over 38 grader, uden at der en anden grund til det.

Vær opmærksom på blødning

Det er normalt, at det bløder under forbindingen de første timer efter operationen, men du skal kontakte os, hvis blodet siver gennem forbindingen. Hvis det sker udenfor vores åbningstid, skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Den smertestillende medicin er en del af behandlingen. Du skal følge de anvisninger, du fik, da du blev udskrevet fra hospitalet.

Pleje og hygiejne

Bad og forbinding

Du må skifte forbindingen 3-4 dage efter operationen, men hvis den bliver våd, skal du skifte den med det samme. Efter 3-4 dage skal du tage brusebad og vaske dig forsigtigt hver dag. Når du har været i bad, skal du sætte nyt plaster eller forbinding på. Vask hænderne grundigt med vand og sæbe, før og efter du skifter forbinding og plaster. Indtil såret er helet, skal du undgå svømmehal, karbad og fodbad, da det øger risikoen for betændelse. Undgå også tryk fra fodtøj de første 2 uger efter operationen.

Bevægelse og hvile

Hvil foden, og hold den over hjertehøjde

Du skal hvile foden mest muligt i de første 1-2 døgn efter operationen. Herefter kan du begynde at bevæge dig mere.

Når du sidder eller ligger, skal du jævnligt holde benet over hjertehøjde for at mindske hævelse, blødning og smerter. Lig også med benet højt om natten. Du kan fx lægge en dyne under madrassen.

Praktiske forhold

Sygemelding

Du kan starte på arbejde igen, når du føler dig parat til det. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere end ellers. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil igennår du har fået din forbinding af, og når det er forsvarligt, at du færdes i trafikken. Du må ikke køre bil eller cykle, hvis du tager stærk smertestillende medicin, eller hvis du endnu ikke kan bruge foden normalt.

Få fjernet tråde

Som regel er såret lukket uden tråde. Hvis du derimod er syet, skal du have fjernet trådene hos din egen læge efter 12-14 dage.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere om dine rettigheder som patient på www.regionh.dk/patientrettigheder.

Redaktør