Operation for lyskebrok

Lyskebrok er en udposning af bughulen gennem en svækkelse af bugvæggen i lysken. Brokket ses som en bule, når du står op, hoster eller presser maven ud. Efterhånden kan brokket blive større og give tiltagende gener.

Kort om behandlingen

Åben operation

Åben operation foregår under fuld bedøvelse. Der laves et snit i lysken og indholdet i brokket bliver skubbet tilbage på plads i bughulen. Det lille hul i bugvæggen lukkes ofte ved hjælp af et kunststofnet. Derefter sys huden sammen.

Kikkertoperation

Kikkertoperation foregår også i fuld bedøvelse. Via 3 små huller i bugvæggen føres et tynd kikkert ind, som brokket opereres ved hjælp af. Også her lukkes åbningen med et kunststofnet. Kikkertoperationen kaldes også laparoskopisk operation.

Vigtig forberedelse

Spis sund kost

Sørg for at du spiser god, ernærings rigtig mad og en daglig vitamin pille i dagene op til operationen. En sund livsstil hjælper kroppen til at komme sig så hurtigt som muligt efter indgrebet.

Undgå alkohol og rygning

Ryge og alkohol stop – rygning og alkohol øger risikoen for komplikationer ved operationen. Hvis du er ryger, anbefaler vi også at du helt undlader at ryge mindst 8 uger før operationen, samt 4 til 8 uger efter operationen. 

Smertestillende medicin

På apoteket kan du købe Paracetamol og Burana, som er de smertestillende piller vi anbefaler dig at tage efter operationen.

Afføringsmiddel

Du kan også købe magnesia, der er et afføringsmiddel, du kan tage efter operationen, for at undgå træg mave. Du skal være opmærksom på at du skal drikke 1½ liter. væske for at få virkning af Magnesia.

Medbring behageligt tøj:

Det er en god ide at medbringe behageligt, løst tøj som du kan tage på efter operationen, så tøjet ikke strammer på operationsområdet.

Fjern makeup og neglelak

Du skal fjerne neglelak, makeup og smykker. Hvis du har piercinger i det område, hvor operationen skal foregå eller i tungen, skal disse også fjernes.

Vask dig grundigt hjemmefra

Om morgenen skal du tage bad og vaske dig grundigt med sæbe, husk din navle. Undgå at smøre dig ind i creme.

På hospitalet

Vi fjerne håret i operationsområdet

Evt. hår i operationsområdet fjernes af personalet med en speciel trimmer som sørger for at huden ikke bliver ridset da dette kan aflyse operationen.

Du får støttestrømper på

For at undgå blodpropper får du støttestrømper på. Desuden får du en indsprøjtning med blodfortyndende medicin under operationen.

Efter operationen

Smerter

Du kan forvente smerter den første tid efter operationen. Vi giver dig smertestillende medicin, f.eks. Paracetamol som tages i kombination med Burana.

Når du bliver udskrevet, får du information om, hvilke tabletter du skal tage hvornår, samt hvordan du nedtrappe den smertestillende medicin. Det er vigtigt, at du tager den smertestillende medicin som anvist. Det hjælper dig til at blive fysisk aktiv igen så hurtigt som muligt.

Kost og mave-tarmfunktion

Du må spise og drikke helt normalt umiddelbart efter operationen. Hvis din afføring er træg, anbefaler vi 1 gram Magnesia dagligt samt rigelig væske og motion.

Du skal hurtigt ud af sengen

For at undgå komplikationer er det vigtigt at du kommer ud af sengen hurtigst muligt efter operationen. Personalet hjælper dig med at komme i gang.

Sårpleje

Du har enten et ar (åben operation) eller 3-5 små ar (kikkert operation). Sygeplejersken ser til forbindingen før du bliver udskrevet.

Du kan fjerne forbindingen 24 timer. Du behøver ikke at sætte en forbinding på igen, med mindre det siver med væske fra såret. Du må gerne tage brusebad 24 timer efter operationer. Undgå karbad, havbad og svømning indtil trådene/clipsene er fjernet. Dem skal du selv sørge for at få have fjernet hos din egen læge 10 dage efter operationen.

Du bliver udskrevet samme dag eller dagen efter operationen

Operationen foretages i de fleste tilfælde ambulant, hvor du kan tage hjem kort tid efter operationen. I enkelte tilfælde bliver du indlagt i forbindelse med operationen. Her er der også mulighed for at komme hjem samme dag eller overnatte til dagen efter.

Du må ikke køre bil det første døgn

Bilkørsel er ikke tilladt det første døgn efter operationen eller ved stærke smerter. Derfor er det en god idé, at have lavet en kørselsaftale, hvis du skal hjem samme dag.

Hjemme igen

Spis sundt og dyrk motion

Sund mad og motion forebygger træthed efter operationen

Undgå sol på arret

Hvis du solbader det første år efter operationen, råder vi dig til at dække arret med plaster eller sol creme med høj faktor.

Fysisk aktivitet og arbejde

Dagen efter operationen må du genoptage dine almindelige aktiviteter, let til moderat arbejde og sport dog kun til smertegrænsen. Tungt arbejde kan normalt genoptages efter 1 uge også til smertegrænsen.

Sygemelding

I de fleste tilfælde skal du kun være sygemeldt i nogle få dage. Ved behov for sygemelding skal du kontakte din egen læge.

Værd at vide om udlandsrejser

Hvis du skal ud at rejse, anbefaler vi at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Pga. indlæggelsen er du ikke forsikret som ellers de første 2 måneder efter udskrivelsen.

Det skal du være opmærksom på

Misfarvning i operationsområdet

Det er almindeligt at der kommer misfarvning (blodansamling). Det viser sig som en blåviolet misfarvning i huden omkring operationsstedet. Hos mænd ses også misfarvning af pung og penis. Det forsvinder af sig selv. En evt. blodansamling i såret viser sig som en større øm bule, og der kan være blødning fra operationsstedet.

Vær opmærksom på infektion

Infektion i såret viser sig typisk efter 3-5 dage ved feber, stærk rødme, hævelse og tiltagende smerter. Det kan blive nødvendigt at åbne og rense såret. I sjældne tilfælde kan der opstå kroniske smerter i operationsområdet hvilket vil kræve yderligere undersøgelser.

Kontakt til egen læge eller akuttelefonen 1813

Du skal tage kontakt til din læge eller akuttelefonen 1813, hvis du oplever:

  • Kulderystelser eller temperatur over 38 grader.
  • Stærke smerter ved operationssåret.
  • Kvalme og opkastning over en dag.
  • Betændelse i operationssåret (rødme, hævelse, ømhed og varme).
  • Vandladningsgener.
Redaktør