Operation for hammertå

Information omkring operation for hammertå.

Hvad er en hammertå

Hammertå betegner en tilstand, hvor en af fodens tæer er deformeret i en bøjet stilling i det midterste og/eller yderste led i tåen. Tåen bliver presset mod fodtøjets sål eller overlæder, hvorefter der udvikles hård hud, ligtorne, betændelse og ikke mindst smerter. Hammertå ses ofte sammen med skævstilling af storetåen (hallux valgus).

Forventning til operationen

80-85% af patienterne bliver tilfredse med resultatet af operationen. Omkring 15% af patienterne føler ikke, at de har opnået det resultat de forventede. Ofte fordi de fortsat har smerter i en vis grad.

Ved alle operationer er der mulighed for komplikationer (infektion, nerveskade, blodprop) men det er sjældent.

Før operationen

Du vil blive indkaldt til journaloptagelse på Kirurgisk ambulatorium.

Husk at medbringe din daglige medicin, hvor lægen vil gennemgå din liste om hvorvidt du skal holde pause med din medicin inden operationen.

Vigtigt: Hvis du tager blodfortyndende medicin (AK-behandling) skal du holde pause med dette. Hvis du er i medicinsk behandling for leddegigt, anbefaler vi at du holder pause med visse typer medicin (f.eks. Enbrel og Humira) Du skal altid aftale nærmere med din læge.

Din forberedelse

Du skal have vasket dine fødder grundigt med sæbevand og undlade at smøre dem ind i creme. Neglelak skal være fjernet. Vær opmærksom på, at hvis du har sår eller rifter på foden, skal du kontakte os, for det kan betyde, at operationen må udsættes. Derfor skal du udlade at barbere ben.

På operationsdagen

Du møder til operation ved at henvende i receptionen i Kirurgisk dagafsnit, A0. Det er vigtigt, at du kommer fastende, hvis din operation ikke skal foregå i lokal bedøvelse. Du har fået udleveret en folder om bedøvelse, hvor du kan læse, hvordan du faster.

Operationen

Operationen foregår gennem et ca. 1 cm langt snit på tåen. Leddet bliver stivgjort i en naturlig stilling, og stillingen fastholdes af en metalpind (k-tråd). I forbindelse med operationen kan de små følenerver i huden blive påvirket, så de efter operationen oplever føleforstyrrelse på huden omkring arret. Forberedelse og operation varer ca. 1 time.

Efter operationen

Når du er blevet opereret, får du en forbinding på, som du skal lade sidde indtil du får fjernet tråde. Forbinding består af plaster, gaze og elastikbind. Det er vigtigt at du holder forbindingen tør og ren, for at mindske risikoen for betændelse.

Efter operationen vil du som regel være uden smerter i adskillige timer på grund af bedøvelsen, men du får supplerende smertebehandling, hvis du har brug for det.

Efter operationen vil du blive informeret om eventuelle særlige forholdsregler og den videre plan.

Efter operationen skal du benytte hælsko, der sikrer at du kun støtter på hælen og derved aflaster forfoden. Herved opnår du en korrekt heling af knoglen.

Når du er klar til det, vil du blive udskrevet.

Vigtigt

Du må ikke køre bil, så længe du ikke kan have en almindelig sko på. Husk at du selv skal arrangere din hjemtransport fra hospitalet.

Smertestillende medicin

Som regel er det nødvendigt med smertestillende medicin i en periode. Det er kirurgen der planlægger den smertestillende behandling, som typisk består af Panodil 1 gram x 4 suppleret med morfinlignende præparat og evt. Ipren.

Ambulant kontrol

Efter 3 uger skal du til kontrol i ambulatoriet. Her fjernes trådene og metaltråden, som kan fjernes uden bedøvelse.

Ved gennemsivning af forbindingen

Kontakt Kirurgisk ambulatorium på telefon 38 67 13 00. Vi aftaler her, hvornår du kan komme og få skiftet forbindingen. Efter kl. 15.00 skal du ringe til akuttelefonen i Region Hovedstaden på telefon 1813. I de fleste tilfælde er gennemsivningen så harmløs, at du kan vente, indtil du kan kontakte os i ambulatoriet.

Du kan forebygge hævelse

Holder du foden højt de første dage efter operationen, kan du modvirke, at foden hæver endnu mere. Det hjælper også på den dunkende smerte efter operationen. Det er gavnligt at hæve fodenden i sengen, når du skal ligge ned. Man kan forebygge hævelse og udvikling af en eventuel blodprop ved at vippe i ankelleddet og på den måde lave venepumpe-øvelser – hvis bandagen tillader det. Ellers kan man skiftevis spænde og afspænde lægmusklen.

Bad

Bandagen må ikke blive våd, så du skal have en plasticpose om forbindingen, når du bader.

Hvornår må jeg gå på arbejde igen

Du kan forvente, at du har brug for 1 uges sygemelding, afhængigt af hvilken slags arbejde du har. Har du stillesiddende arbejde og mulighed for at sidde med benet op, kan du gå på arbejde væsentligt tidligere.

Undgå rygning

Vi opfordrer på det kraftigste til, at du IKKE ryger, da det øger risikoen for komplikationer.

Komplikationer

Du bør tage kontakt til læge ved stærke smerter som ikke lindres med smertestillende tabletter, eller hvis smerterne ikke aftager efter 2-3 dage. Eller hvis såret ser rødt og betændt ud, og du får feber

Redaktør