Operation for hæmorider

Hæmorider er udposninger af blodårer i endetarmen. Det er en meget almindelig tilstand, der især kan give blødning og smerte ved endetarmen

Kort om behandlingen

Hæmorider er udvidelser af blodkar, som normalt findes indvendigt i endetarmskanalen. Større hæmorider kan give symptomer i forbindelse med toiletbesøg. I svære tilfælde kan der være konstant fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen. En fremfalden hæmoride kan komme i klemme, hvorved der opstår hævelse og kraftig smerte. Til tider ses en akut opstået blodansamling ved endetarmsåbningen, hvilket skyldes bristning af et lille blodkar.

Den nyeste form for behandling af hæmorider hedder THB (Transanal Hæmoride Dearterialisation). Metoden er et minimalt indgreb, som ikke efterlader noget sår. Ved operationen anvendes en ultralydssonde til at lokalisere de indvendige blodkar, der forsyner hæmoriderne med blod, herefter afsnøres de største kar, hvorved blodgennemstrømningen i hæmoriderne nedsættes.  Herefter vil hæmoriderne gradvist skrumpe og symptomerne aftage.

Hvis der er fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen, vil man samtidig foretage en opsyning af slimhinden.

Den overordnede succes ved behandlingen er på 90% og hos de resterende 10% er symptomerne aftaget.

Vigtig forberedelse

Du skal møde fastende

Du må ikke spise 6 timer før operationen og ikke drikke 2 timer før.

Udtømning med Glyoktyl klysma

Da tarmen skal være tømt for afføring, skal du tage et Glyoktyl klysma 1-2 timer før mødetidspunkt til operation. Det kan fås i håndkøb på apoteket.

Hvis du tager medicin

Blodfortyndende behandling (Marevan, Hjertemagnyl, Plavix, Persantin, Ibuprofen og lignende) må ikke tages ca. 4 døgn før operationen. Plan for dette aftales med lægen i ambulatoriet.

Sådan foregår operationen

Operationen udføres oftest i fuld bedøvelse, men kan også foretages i rygmarvbedøvelse.

Ved operationen føres ultralydssonden op i endetarmen. Karforsyningen til hæmoriderne lokaliseres og afsnøres. Ved behov trækkes fremfaldne hæmorider og slimhinden på plads.

Efter operationen

Udskrivelse

De fleste kommer hjem samme dag, efter en kort observationsperiode. Ved udskrivelse får du smertestillende medicin.

Undgå forstoppelse

For at modvirke forstoppelse tilrådes rigeligt væskeindtagelse, samt afføringsmiddel i form af HUSK, Magnesia, Laktulose eller Movicol, som alle fås i håndkøb.

Fysisk aktivitet

Det er muligt at genoptage almindelig aktivitet og arbejde indenfor 1-2 dage. Hård fysisk træning frarådes den første uge efter operationen.

Det skal du være opmærksom på

Smerter

Normalt er der kun lettere ubehag efter operationen, hvilket kan behandles med mild smertestillende medicin. Hos 18% er der stærke smerter efter operationen, som kan betyde at man først kommer hjem dagen efter. 

Afføringstrang

Det er almindeligt, at du kan have en fornemmelse af afføringstrang i en kortere periode efter operationen

Blødning fra endetarmen

Indenfor 1-2 uger efter operationen oplever ca. 12% en kortvarig lettere blødning fra endetarmen.

Redaktør