Operation for galdesten

Galdesten er sten, der hovedsageligt dannes i galdeblæren eller galdevejene. De er hyppigt forekommende idet cirka hver femte kvinde og hver tiende mand har galdesten.

Kort om galdesten

Galdesten dannes i galdeblæren. Tilstedeværelse af galdesten kan give anledning til turevise smerter under højre ribbenskant, eventuelt med udstråling til ryggen. I forbindelse med smerteanfald er der ofte kvalme og opkastning. Galdeblæresten, der giver symptomer, behandles ved operation med fjernelse af galdeblæren med sten. Man undgår hermed at stenene gendannes.

Galdesten i galdeblæren kan give komplikationer i form af galdeblærebetændelse, og sten i de dybe galdeveje kan give udvikling af gulsot og risiko for galdevejsbetændelse. Da bugspytkirtlen har samme udførselsgang som galdevejene til tarmen, kan der endvidere opstå betændelse i bugspytkirtlen. Sten i de dybe galdeveje fjernes ved hjælp af en bøjelig kikkert, som gennem munden føres ned i tolvfingertarmen (ERCP). Kikkertundersøgelsen foretages oftest før operationen for galdeblæresten.

Vigtig forberedelse

Du skal møde fastende

På operationsdagen skal du møde fastende på Dagafsnit for Kirurgi. Du må drikke vand op til 2 timer før og spise fast føde samt mælkeprodukter indtil 6 timer før det aftalte mødetidspunkt.

Du må ikke bære smykker eller neglelak

Lad dine smykker blive derhjemme og  fjern evt. neglelak før du møder.

Før operationen

I ambulatoriet bliver du undersøgt (ultralyd, blod- og urinprøver) og får skrevet journal. Hvis du i forbindelse med henvisningen allerede har fået påvist sten i galdeblæren ved ultralydsundersøgelse, skal denne ikke gentages.

Kikkertundersøgelse kan komme på tale, hvis der er mistanke om anden årsag til dine symptomer. Personalet informerer om operationen og bedøvelsen. Du får samtidig besked om mødedag og tidspunkt til operation.

Sådan foregår operationen

Du vil få anvist en seng, og få udleveret hospitalstøj og støttestrømper. Inden du bliver kørt til operationsgangen får du et armbånd med navn og cpr-nummer.

Operationen foregår i helbedøvelse.

Ved operationen indføres 4 små kikkertrør i bughulen, hver med en diameter på ½-1 cm. Galdeblæren fjernes gennem det største af kikkerthullerne. Forskellige forhold, så som tidligere operation og svær betændelse omkring galdeblæren, kan nødvendiggøre, at man i samme bedøvelse må fjerne galdeblæren gennem et noget større operationssnit under højre ribbenskant. I så fald kræver forløbet et par dages indlæggelse.

Efter operationen

Efter operationen kommer du på opvågningsstuen, hvor du får smertestillende medicin efter behov.

Derefter kommer du tilbage til Dagafsnit for Kirurgi, hvor du gerne må stå op samt spise og drikke efter lyst og evne.

Mod smerter gives smertestillende medicin efter behov.

Du kan regne med at blive udskrevet senere på dagen.

Inden udskrivelse får du en blodfortyndende indsprøjtning.

Efter udskrivelsen

Du kan straks spise almindelig kost. Skulle afføringen være træg, anbefales Magnesia og rigelig væske. Magnesia kan fås i håndkøb på apoteket.

Forbindingerne kan fjernes dagen efter udskrivelsen. Herefter må du tage brusebad. Karbad og svømmebad frarådes indtil trådene er fjernet.

Trådene i huden skal du have fjernet hos din egen læge ca. 8 dage efter operationen.

Hvis ikke andet er aftalt, kan du genoptage dine normale aktiviteter og arbejde efter få dage, så snart smerterne tillader det. Hvis du dyrker hård sport, bør du først genoptage denne efter trådfjernelse.

Flytransport frarådes indtil trådene er fjernet.

Komplikationer

Du bør tage kontakt til akuttelefonen 1813 eller egen læge ved:

  • betændelse i operationssårene
  • store smerter i maven, feber og utilpashed Få patienter vil have samme symptomer som før operationen, uden at man kan finde en forklaring på det.
Redaktør