Obduktion af fostre og nyfødte

Med henblik på at finde dødsårsagen obduceres fosterdød eller nyfødte der er døde kort efter fødslen. Dette sker kun med forældrenes tilladelse.

Kort om obduktion

En obduktion kan hjælpe med at finde dødsårsagen ved fosterdød, dødfødt barn, eller hos nyfødte, der dør kort efter fødslen. Formålet med en obduktion er:

  • at undersøge for misdannelser
  • at undersøge moderkagen for tegn på sygdom
  • at bekræfte og supplere tidligere diagnoser, fx fund ved en ultralydsskanning, moderkageprøve eller fostervandsprøve
  • at fastlægge en sandsynlig dødsårsag
  • at danne grundlag for rådgivning af dig/jer i en kommende graviditet.

En obduktion kan ikke altid vise en sikker dødsårsag. Det er udelukkende din/jeres beslutning, om vi skal foretage en obduktion.

Tilladelse til obduktion

Vi foretager kun obduktion, hvis I giver tilladelse til det. Der kan angives særlige forbehold eller begrænsninger i tilladelsen. Man kan også vælge kun at få undersøgt moderkagen. I nogle tilfælde kan vi finde en sandsynlig forklaring udelukkende ved at se på moderkagen.

Sådan foregår det

Vævsprøve

Hvis I har givet tilladelse til det, tager vi inden obduktionen en vævsprøve til kromosomundersøgelse. Dette kan gøres ved at tage en prøve fra barnets hæl. Det er desværre ikke altid muligt at få et klart svar på undersøgelsen af vævsprøven.

Obduktionen

Obduktionen foregår på Rigshospitalet. Ved en fuld obduktion foretages en detaljeret udvendig undersøgelse af barnet samt en indvendig undersøgelse af alle indre organer. Fra organerne tager vi vævsprøver, der undersøges i et mikroskop. Åbningen i huden sys omhyggeligt sammen og dækkes med plaster. I visse tilfælde laver vi også en røntgenundersøgelse eller andre billedundersøgelser.
Undersøgelse af moderkagen kan være en vigtig del af obduktionen. Vi undersøger den for tegn på tidlig moderkageløsning, blodpropper, dårlig blodgennemstrømning og infektion.
Hjernen undersøges kun i særlige tilfælde, fx hvis der ved en tidligere ultralydsskanning er påvist misdannelser i hjernen eller rygmarven. Det er ikke muligt at lægge hjernen tilbage, når den er blevet undersøgt. Vi syr åbningen sammen og giver barnet hue på.

Efter obduktionen

Barnet kommer som regel tilbage til kapellet efter få dage. I kan se barnet igen efter obduktionen og eventuelt selv klæde det på og lægge det i kisten.

Svar på undersøgelsen

Vi indkalder jer til en samtale om forløbet cirka 2 måneder efter. Når rapporten er klar, kontakter vi jer eller indkalder til en supplerende samtale med en fødselslæge eller en gynækolog. Sammen gennemgår vi resultaterne og forløbet, og vi taler om anbefalinger i forbindelse med en eventuelt kommende graviditet. Kontakt os, hvis I ikke har hørt fra os efter 16 uger.
Hvis I ønsker at forsøge med en ny graviditet, inden der er svar på undersøgelsen, er det som regel ikke et problem. Hvis vi anbefaler særlige tiltag i forbindelse med en ny graviditet, vil de oftest først finde sted i 10.-12. graviditetsuge.

Redaktør