Nyrer og urinveje - ultralydsskanning - med fyldt blære

Ved en ultralydsskanning af nyrer og urinveje bruges lydbølger til at danne billeder af nyrerne og urinvejene. Patienten skal ved undersøgelsen have fyldt blære.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet dine nyrer og urinveje. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden.

Undersøgelsen varer cirka 20 minutter. Der kan dog opstå ventetid..

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Drik vand før undersøgelsen

Du skal drikke ½-1 liter vand 1 time inden undersøgelsen, da din blære skal være fyldt under skanningen. Du må gå på toilettet indtil 20 minutter før undersøgelsen. Hvis du har blærekateter, skal du klemme kateteret af 20 minutter før undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på din mave og fører ultralydshovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af dine nyrer og urinveje på en skærm. Undervejs skal du eventuelt gå på toilettet og tisse, inden vi fortsætter med at skanne dig.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om ultralydsskanning af nyrer og urinveje på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ultralydsskanning af nyrer og urinveje’ og ’ultralyd’.

Redaktør