Kort om mave/tarm-infektion hos børn
Mave-tarm-infektioner er meget hyppige hos børn og er oftest forårsaget af virus, som går over af sig selv uden behandling med medicin. Mave/tarm-infektioner er som regel meget smitsomme.
Symptomerne kan være hyppige, tynde afføringer, mavesmerter, kvalme og/eller opkastninger. Der kan også være feber.
Behandling derhjemme
Det vigtigste er, at barnet får den mængde væske og salte, som kroppen har brug for.
- Barnet skal hyppigt tilbydes væske i små mængder - fx tynd saftevand, æblejuice tilsat vand, sodavandsis eller evt. Revolyt (sukkersalt-væskedrik, der kan købes på apoteket).
- Giv ikke barnet for store mængder væske ad gangen, da det kan få barnet til at kaste op.
- Ved feber har kroppen brug for mere væske end normalt.
- Barnets væske-indtag skal være større end væske-tabet (opkast, diarré og vandladning). Skriv gerne ned, hvor mange ml/ dl barnet drikker og antallet af opkastninger, afføringer og vandladninger for at få en fornemmelse af det.
- Det er vigtigt at holde øje med, om barnet tisser, da manglende vandladning er et tegn på, at barnet får for lidt væske.
- Tilbyd evt. barnet chips og saltstænger, som øger tørsten.
- Barnet skal ofte presses eller lokkes lidt til at drikke.
- Hjælp barnet til en bedre almen tilstand. Giv evt. paracetamol (fx Panodil eller Pinex) ved smerter og feberubehag, så barnet får mere lyst til at drikke og måske spise lidt (det er ikke så vigtigt, hvor meget barnet spiser).
Når barnet med sikkerhed kan holde væske i sig og har tisset, kan almindelig mad gradvist tilbydes.
Et barn, der ammes, kan gradvist tilbydes at die igen. Barnet bør i starten die kortere tid, end det plejer, men til gengæld oftere.
Alle børn bør også have mælkesyrebakterier (fx Dicoflor, Lactocare eller Floridral, der kan købes på apoteket). Mælkesyrebakterier hjælper med at genoprette den naturlige bakterieflora i tarmen og dermed måske gøre sygdomsforløbet kortere.
Hvornår søger man hjælp?
Henvend jer til egen læge eller 1813 ved:
- Utilstrækkelig væskeindtag i forhold til mængden af opkast/ diarré
- Betydelig mindre eller manglende vandladning
- Tiltagende sløvhed
- Blod i afføring eller i opkast
- Vedvarende diarré i mere end 2 uger.
Daginstitution/ skole
Barnet må komme i daginstitution/ skole igen, når det i 24 timer ikke har haft feber, opkast eller diarré. Vurder også, om barnet har det godt nok til at komme afsted i institution/ skole igen.