Lussingesyge

Lussingesyge skyldes infektionen Parvovirus B19. En af symptomerne er et kraftigt, rødt udslæt på kinderne. Fosteret kan blive smittet gennem navlesnoren. Man bliver derfor tilbudt ekstra skanninger, for at holde øje med om infektionen påvirker fosterets blod og knoglemarv.

Kort om lussingesyge

Lussingesyge skyldes infektionen Parvovirus B19 og kaldes også den 5. børnesygdom. Man kalder sygdommen for lussingesyge, da et af symptomerne er rødt udslæt, som starter på kinderne. Tiden fra smitten, til sygdommen opstår, er cirka 1-2 uger. Sygdommen er smitsom og kan overføres både ved hoste eller nys (dråbesmitte) og berøring. Risikoen for smitte er størst i de første dage, hvor symptomerne ofte er feber og tør hoste. Når udslættet viser sig, smitter man ikke længere. Cirka 20-30 % af dem, der bliver smittet med lussingesyge, får ikke symptomer.

Der findes ingen vaccine til forebyggelse af lussingesyge, men når du har været smittet, vil du på grund af antistoffer være beskyttet i en eventuel næste graviditet.

Fosteret kan blive smittet gennem navlesnoren

Når du er gravid og bliver smittet med lussingesyge, kan fosteret i 25-30 % af tilfældene blive smittet via blodet i navlesnoren. Hvis fosteret bliver smittet, er der en lille risiko for, at virus påvirker fosterets blod og knoglemarv, så fosteret udvikler blodmangel. Blodmanglen kan være mild og forbigående eller kræve behandling. 90 % af de smittede fostre overlever uden senfølgereller misdannelser.

Det videre forløb

Du bliver tilbudt ekstra skanninger

Vi tilbyder dig ekstra ultralydsskanninger i graviditeten cirka hver anden uge, fra du er blevet smittet og indtil 12 uger efter, at du har fået påvist infektionen. Ved skanningerne holder vi øje med, om fosteret har tegn på blodmangel.

Tag én voksen ledsager med

Du er velkommen til at tage din partner eller én anden voksen ledsager med. Vi anbefaler, at du ikke tager børn med. Hvis skanningen mod forventning skulle vise noget unormalt, kan det være svært samtidig at skulle tage sig af et barn. Hvis du har svært ved at finde pasning på dagen, anbefaler vi, at du kontakter os for en ny tid.

Der kan være flere personer til stede

Der kan være flere sundhedsfaglige personer til stede, når du bliver skannet. Det kan være personer under uddannelse, og vi kan også have behov for at være flere til at vurdere skanningsbillederne.

Der er ingen risiko ved skanningen

En ultralydsskanning er uden risiko for dig og dit ufødte barn.

Behandlingsmuligheder

Blodtransfusion

Hvis ultralydsskanning giver mistanke om blodmangel hos fosteret, er det muligt at behandle det fra graviditetsuge 16. Behandlingen består i blodtransfusion til fosteret, mens det er i din mave. Hvis det bliver aktuelt, bliver du/I grundigt informeret om behandlingen. Behandlingen foregår på Rigshospitalet.

Få mere viden

Redaktør