Lungefunktionsundersøgelse

Lungernes primære opgave er at optage ilt i luften og sende det videre ud i blodet. Herudover udskiller lungerne også affaldsstoffer fra blodet, som du ånder ud gennem lungerne. Formålet med lungefunktionsundersøgelsen er at måle, hvor godt dine lunger fungerer.

Kort om undersøgelsen

Lungernes primære opgave er at optage ilt i luften og sende det videre ud i blodet. Herudover udskiller lungerne også affaldsstoffer fra blodet, som du ånder ud gennem lungerne. Formålet med lungefunktionsundersøgelsen er at måle, hvor godt dine lunger fungerer. 

Vigtig forberedelse

Hvis du tager medicin, vil vi bede dig om at skrive en liste med type og dosis, som du skal aflevere ved undersøgelsen.

Hvis du tager inhalationsmedicin, skal du tage den som du plejer, hvis ikke du er blevet bedt om andet. Det er vigtigt, at du tager din inhalationsmedicin med til undersøgelsen. 

Sådan foregår undersøgelsen

En lungefunktionsundersøgelse foregår ved, at du trækker vejret gennem et mundstykke. Mundstykket er med en slange forbundet til et apparat, der kan måle lungefunktionen. Det eneste du skal foretage dig ved undersøgelsen er at puste kraftigt igennem mundstykket. I visse tilfælde beder vi dig indånde medicin for at måle virkningen på lungefunktionen.
Du får en klemme på fingeren, som måler iltindholdet i blodet.
Undersøgelsen er ikke ubehagelig, og den varer fra en halv til 1 time. 

Det skal du være opmærksom på

Hvis vi giver dig medicin ved undersøgelsen, kan du, som bivirkning på medicinen, få lidt hjertebanken og indre uro. Bivirkningerne er helt ufarlige og fortager sig hurtigt, og du må gerne køre bil efter undersøgelsen. 

Svaret på undersøgelsen sender vi til den afdeling eller til den læge, som har henvist dig til undersøgelsen.

Redaktør