Knogleskørhed - Undersøgelse (DXA-skanning)

Ved en undersøgelse for knogleskørhed beregnes indholdet af kalk i knoglerne, som kan vise tegn på knogleskørhed.

Kort om undersøgelsen

Du skal undersøges for knogleskørhed. Vi bruger en skanner, som kan beregne, hvor meget kalk der er i dine knogler. Indholdet af kalk viser, om der er tegn på knogleskørhed og dermed øget risiko for knoglebrud.

Undersøgelsen varer op til 30 minutter. Der kan dog opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er blevet undersøgt med kontraststof

Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med en undersøgelse eller skanning inden for de sidste 3 dage, skal du kontakte os.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Inden du skal skannes, måler vi din højde og din vægt. Du ligger ned, mens du bliver skannet. Skanneren bevæger sig henover over kroppen og tager røntgenbilleder af lænd og hofter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om skanning for knogleskørhed på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’knogletæthedsmålinger’ og ’røntgenstråler og risici’.

Redaktør