Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Her kan du finde information om hvordan en koloskopi foregår og hvordan du skal forberede dig hjemmefra

Hvad er en kikkertundersøgelse af tyktarmen?

En kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen bliver også kaldt for en koloskopi. Den udføres med et koloskop, som er en bøjelig slange med et kamera i spidsen. Koloskopet indføres via endetarmsåbningen, og videre op i tyktarmen. 

Man kan på denne måde se, om der er forandringer i tarmens slimhinde, tage vævsprøver og fjerne polypper. Ved polypfjernelse og vævsprøver - kontakt blodbanken for evt. karantæne som donor. 

Din forberedelse

Det er vigtigt, at du følger vejledningen: ”Udrensning af tarmen med udrensningsmiddel”, som er et andet bilag i denne indkaldelse. Det er vigtigt, at du læser alle sider i indkaldelsen samt alle bilag. Obs. Hvis du har været indlagt i udlandet inden for de seneste 6 måneder, bedes du kontakte Sekretariatet for Tarmkræftscreening.

Hvordan foregår kikkertundersøgelsen?

Før undersøgelsen starter, vil du få lagt en tynd plastikkanyle i en blodåre i armen/hånden. Gennem denne kanyle kan vi give dig smertestillende og beroligende medicin, som lindrer ubehag og får dig til at slappe af. Du vil være vågen under undersøgelsen og ved fuld bevidsthed. 

Hvor længe varer undersøgelsen?

Undersøgelsen varer ca. ½ - 1 time. 

Efter undersøgelsen

Hvis du har fået beroligende eller smertestillende medicin, må du først køre bil og andre former for køretøjer 24 timer efter undersøgelsen. Aftal eventuelt kørsel med en pårørende. 

Spørgsmål og kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Sekretariatet for Tarmkræftscreening på

telefon 38 67 17 17
hverdage kl. 08.15- 15.00, fredag kl. 08.15 – 12.00.

Du kan også sende en e-mail til TKS@regionh.dk. 
 

Redaktør