Kikkertundersøgelse af ankelleddet

Information om operation i ankelleddet.

Kikkertundersøgelsen - også kaldet artroskopi - betyder at kigge ind i fodleddet. Et artroskopi er en kikkert, som indføres i fodleddet. Via denne kikkert kan man på en videoskærm i forstørrelse se de anatomiske forhold i fodleddet. Artroskopet er på størrelse med et sugerør.  Lægen laver 2-3 små snit på ca. 1 cm for at gennemføre artroskopien og derved undersøge hele fodleddet.

Hvis det viser sig nødvendigt med behandling i foden, kan det i de fleste tilfælde lade sig gøre at operere med det samme.

Dette kan være fjernelse af beskadiget brusk, fjernelse af irriteret slimhinde eller slimhindefold, fjernelse af knogleudvækst eller ”mus”.

Hvorfor får man smerter i ankelleddet?

Der kan være mange årsager til smerter i ankelleddet. Det mest almindelige er bruskskader, der typisk opstår efter brud eller kraftige forstuvninger af ankelleddet. Smerterne kan også være en følge af ledbåndsskader.

En anden årsag kan være, at ankelleddet er løst, eller det kan være på grund af folder i slimhinden, der kan komme i klemme i ankelleddet (det kaldes impingement).

Før operationen

Du vil blive indkaldt til journaloptagelse på Kirurgisk ambulatorium.

Husk at medbringe din daglige medicin, hvor lægen vil gennemgå din liste om hvorvidt du skal holde pause med din medicin inden operationen.

Vigtigt: Hvis du tager blodfortyndende medicin (AK-behandling) skal du holde pause med dette. Hvis du er i medicinsk behandling for leddegigt, anbefaler vi at du holder pause med visse typer medicin (f.eks. Enbrel og Humira) Du skal altid aftale nærmere med din læge.

Din forberedelse

Du skal have vasket dine fødder grundigt med sæbevand og undlade at smøre dem ind i creme. Neglelak skal være fjernet. Vær opmærksom på, at hvis du har sår eller rifter på foden, skal du kontakte os, for det kan betyde, at operationen må udsættes.

På operationsdagen

Du møder til operation ved at henvende i receptionen i Kirurgisk dagafsnit, A0. Det er vigtigt, at du kommer fastende, hvis din operation ikke skal foregå i lokal bedøvelse. Du har fået udleveret en folder om bedøvelse, hvor du kan læse, hvordan du faster.

Operationen

Kikkerten føres ind i ankelleddet via to små huller (3-4 mm) på forsiden af ankelleddet. I stort set alle tilfælde kan diagnosen stilles, og en eventuel behandling gennemføres via de små huller. Det er dog indimellem nødvendigt at gøre hullerne til ankelleddet større, fx hvis der skal fjernes en større ledmus.

Operationen varer ca. 45 minutter afhængigt af indgrebet.

Forventning til operationen

80-85% bliver tilfredse med resultatet af operationen.

15% føler ikke de har opnået det resultat de forventede, ofte fordi de forsat har smerter i en vis grad.

Ved alle operationen er der desuden mulighed for komplikationer (infektion, nerveskade, blodprop) De er dog sjældne.

Efter operationen

Efter operationen vil man som regel være uden smerter i adskillige timer på grund af bedøvelsen. Du får information om, hvordan operationen er gået inden du går hjem.

Du skal selv bestille tid til trådfjernelse hos din egen læge 12-14 dage efter operationen. Du vil få tilsendt en tid til kontrol i Kirurgisk ambulatorium 3-6 måneder efter operationen.

Vigtigt: Du må ikke køre bil, så længe du ikke kan have en almindelig sko på. Husk at du selv skal arrangere din hjemtransport fra hospitalet.

Smertestillende medicin

Plejepersonalet taler med dig om din smertebehandling. Det er som regel nødvendigt med smertestillende medicin i 10-14 dage, hvor du f.eks. tager Panodil 2 tabletter op til 4 gange dagligt.

Du kan forebygge hævelse

Holder du foden højt de første dage efter operationen, kan du modvirke, at foden hæver endnu mere. Det hjælper også på den dunkende smerte efter operationen.

Det er gavnligt at hæve fodenden i sengen, når du skal ligge ned.

Man kan forebygge hævelse og udvikling af en eventuel blodprop ved at vippe i ankelleddet og på den måde lave venepumpe-øvelser – hvis bandagen tillader det. Ellers kan man skiftevis spænde og afspænde lægmusklen.

Bad

Bandagen må ikke blive våd, så du skal have en plasticpose om forbindingen, når du bader.

Hvornår må jeg gå på arbejde igen?

Du kan forvente, at du har brug for 2-4 ugers sygemelding, afhængigt af hvilken slags arbejde du har.

Undgå rygning

Vi opfordrer på det kraftigste til, at du IKKE ryger, da det øger risikoen for komplikationer.

Komplikationer

Du bør tage kontakt til læge ved stærke smerter som ikke lindres med smertestillende tabletter, eller hvis smerterne ikke aftager efter 2-3 dage, såret ser rødt og betændt ud, og du får feber.

Redaktør