Kighoste hos børn [forældrevejledning]

Forældrevejledning

Kort om sygdommen

Kighoste er en meget smitsom sygdom, som skyldes bakterien Bordetella pertussis. Bakterien sætter sig som regel i slimhinden i svælget og lungerne, hvor den producerer et giftstof. Det er dette giftstof, som fører til sygdom, fordi der kommer skade på fimrehårcellerne i slimhinden

Sygdommen begynder typisk som en almindelig forkølelse. Forkølelsen bliver tiltagende plaget af hoste og sejt slim. Det samlede sygdomsforløb varer ofte op til 8 uger, men nogle børn hoster i op til 4-6 måneder.

Ubehandlet smitter kighoste op til 8 uger efter de første symptomer. Behandles dit barn med anitibiotioka smitter sygdommen op til 5 dage efter begyndt behandling.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dit barn og konstateret, at det har kighoste. Vi har eventuelt givet dit barn medicin, hvis lægen har vurderet, at det er nødvendigt. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at indlægge barnet. Det har vi talt nærmere med jer om.

Hvis dit barn er indlagt med kighoste, bliver I isoleret på en stue, hvilket betyder, at I ikke må forlade stuen.

Sørg for god håndhygiejne

Når du har en god håndhygiejne, kan du nedbringe risikoen for, at dit barn smitter andre.

Vask dine hænder, og sprit dem af med håndsprit:

  • Efter hver toiletbesøg.
  • Før og efter, du har skiftet ble på dit barn.
  • Før og efter du har spist.

Der hænger håndsprit ved alle døre på hospitalet.

Når I kommer hjem

Du kan lindre barnets hoste med frisk luft

Hvis dit barn er meget genereret af sin hoste, skal du først og fremmest berolige barnet og få det til at sidde op frem for at ligge ned.

Kold luft lindrer og får slimhinderne til at være mindre hævede. Du kan derfor sørge for, at barnet får frisk, kold luft. Gå fx en tur udenfor eller sid foran et åbent vindue. Klæd barnet godt på, så det ikke bliver koldt.

Kontakt Akuttelefonen 1813, hvis barnets vejrtrækning ikke bliver bedre

Kontakt Akuttelefonen 1813, hvis barnets vejrtrækning fortsætter med at være påvirket. Er du i øvrigt utryg ved dit barns tilstand, kan du også kontakte Akuttelefonen 1813.

Ring 112, hvis barnet får meget svært ved at trække vejret eller får blå læber

Du skal straks ringe til 112, hvis barnet har voldsomme vejrtrækningsproblemer eller får blå læber.

Værd at vide

Se barnets journal

I sundhedsjournalen på www.sundhed.dk har du adgang til alle de sundhedsdata, som det offentlige sundhedsvæsen har registreret om dit barn. Før du kan få adgang til dit barns journal, skal du udfylde en fuldmagt på hospitalet. Kontakt os, hvis du ikke fik udfyldt en fuldmagt, inden I gik hjem.

Vi giver barnets læge besked

Vi sender information om dit barns besøg på hospitalet til barnets praktiserende læge. Hvis I ikke ønsker, at barnets læge skal modtage besked fra hospitalet, skal I sige det til os.

Fortæl om jeres oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit barns ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores www.bornholmshospital.dk. Hvis du overvejer at klage over behandlingen, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Barnets personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, I giver os i forbindelse med jeres henvendelse. I kan læse mere om formålet med anvendelsen samt barnets rettigheder på vores hjemmeside:www.regionh.dk/persondatapolitik

Få mere viden

Du kan få mere viden om kighoste på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’kighoste'.

Redaktør