Kejsersnit - efter

Information om smerter, hygiejne og forholdsregler i tiden efter et kejsersnit.

Tillykke

Stort tillykke med dit/jeres barn. I tiden efter fødslen er der meget, man skal forholde sig til som forældre. Vi har derfor samlet denne information, der forhåbentlig giver svar på mange spørgsmål. Vi hjælper også meget gerne og giver råd og vejledning, mens I er på hospitalet.

På hospitalet

Hud mod hud

Hvis du og dit barn har det godt, kan du få barnet op til dig lige efter fødslen, så I kan ligge hud mod hud, og barnet kan søge dit bryst. I nogle tilfælde skal barnet undersøges og måske have hjælp til vejrtrækningen, før du kan få det op til dig. Barnet kan også ligge hud mod hud hos din partner eller ledsager.
At ligge hud mod hud er vigtigt for at få en god start på amningen, da hudkontakten stimulerer de hormoner, som starter din produktion af mælk. Kontakten sikrer også, at barnet har en stabil kropstemperatur, et højere blodsukker, stabil hjerterytme og rolig vejrtrækning.

Vi observerer dig og dit barn

De første timer holder vi særligt øje med, hvordan du har det. Det foregår på en opvågningsstue. Vi holder blandt andet øje med blødning fra livmoderen, dit blodtryk, din puls og iltindholdet i dit blod. Vi hjælper også med at lægge barnet til brystet første gang, og vi holder øje med, om dit barn har godt. Senere flyttes du til en almindelig barselsstue.

Du får fjernet blærekateter og drop

Når du er klar til at komme ud ad sengen og kan gå til toilettet, fjerner vi blærekateteret og droppet, så du kan komme ud af sengen og være med til at tage dig af dit barn.

Du får smertestillende medicin

Du vil have ondt efter kejsersnittet. Du får udleveret paracetamol og ibuprofen til 3 døgn, som du skal tage 4 gange dagligt. Vi fortæller, hvornår du skal tage medicinen. De fleste vil også have brug for morfin det første døgn, som vi udleverer til dig efter behov.
Du må gerne amme, selvom du får smertestillende medicin.

Du kan få ondt i skulderen

Efter et kejsersnit får nogle ondt i højre skulder, da luft i maven trykker på nerverne til skulderen. Det er normalt og går over af sig selv efter 1-2 timer eller senest efter 2 døgn. Jo mere du er oppe og bevæger dig, jo hurtigere forsvinder luften. Smerten kan lindres med en varmepude.

Hold dig i gang

Selvom du har ondt og føler dig træt, skal du bevæge dig så meget som muligt for at undgå blodpropper, svækkede muskler og forstoppelse.

Undgå forstoppelse

Når du er blevet opereret i maven, kan du have svært ved at komme af med luft og afføring. Du kan hjælpe maven i gang ved at bevæge dig, spise mad med mange fibre og drikke meget væske. Det kan også hjælpe at tygge tyggegummi, da det får tarmene til at bevæge sig. Vi anbefaler, at du tygger tyggegummi mindst 3 gange om dagen i tilsammen 1 time, indtil tarmene fungerer normalt. Vi giver dig et mildt afføringsmiddel, indtil du har haft afføring. Maven kommer som regel i gang igen senest efter 3-4 dage.

Du må gerne gå i bad

Du må gerne gå i bad, selvom du har forbinding på. Vi dækker den til, så den ikke bliver våd. Efter 48 timer tager vi forbindingen af og kigger på dit sår. I nogle tilfælde skal forbindingen sidde i længere tid. Det taler vi med dig om.

Hold såret tørt

Efter et bad skal du lade såret få luft, så det kan tørre. Såret skal hele tiden holdes så tørt og rent som muligt.

Blødning fra skeden

Det er normalt at bløde fra skeden, når du har født ved kejsersnit. Blødningen svarer til en kraftig menstruation og aftager gradvist i løbet af den første uge. Derefter vil du have blodigt eller brunligt udflåd i 6-8 uger. Vi anbefaler, at du kun bruger bind, da tamponer og menstruationskop øger risikoen for infektion.

Sørg for at få tisset

Efter en fødsel kan det være svært at mærke, om blæren er fyldt. Du bør tisse senest 4 timer efter, at du har fået fjernet kateteret, og derefter cirka hver 3. time de første par døgn, også selvom du ikke føler, du skal. På den måde kan livmoderen bedre trække sig sammen. I starten kan det svie, når du tisser. Det kan skyldes blærekateteret, eller at der er blevet skubbet til blæren under operationen. Det forsvinder i løbet af nogle uger.
Sørg for at drikke omkring 2 liter væske om dagen.

Sådan rejser du dig fra sengen

Sådan gør du:

  • Bøj benene, og vend dig om på siden. Sørg for, at hoften og skulderen følges ad.
  • Løft overkroppen ved at sætte albuen i madrassen samtidig med, at du fører benene samlet ud over sengekanten.
  • Skub dig op til siddende stilling ved at sætte fra med armene.
  • Sæt fra med hænderne på sengekanten, når du rejser dig.

Gør det samme i omvendt rækkefølge, når du skal lægge dig i sengen.

Amning

Når man føder ved et kejsersnit, kan produktionen af mælk blive lidt forsinket, og det kan tage længere tid at få amningen i gang af flere grunde. Det skyldes blandt andet, at der ved et kejsersnit ikke udskilles de samme hormoner som ved en vaginal fødsel.

Du får mere skriftlig information med hjem

Du/I får mere information med hjem om tiden efter fødslen, amning, pleje af barnet og praktiske forhold.

Hjemme igen

Hvis du stadig har forbinding på

Hvis vi ikke har fjernet din forbinding på hospitalet, skal du lade den sidde så længe, som vi har aftalt. Sørg for at holde den ren og tør og dække den til, når du går i bad. Hvis den bliver gennemblødt, skal du tage den af.
Det er nemmest at fjerne forbindingen efter et bad, når huden er fugtig.

Trådene opløser sig selv efter cirka 3 uger

De små plastre over såret falder som regel selv af. Hvis ikke, skal du fjerne dem efter cirka 1 uge. Såret er syet med tråde, der opløser sig selv efter cirka 3 uger.

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være øm omkring såret. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i et sår. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed.
  • Øget rødme.
  • Øget varme omkring såret.
  • Gullig væske fra såret.
  • Såret åbner sig.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.

Fortsæt med smertestillende medicin

Fortsæt med smertestillende medicin 2 x 500 mg paracetamol sammen med 2 x 200 mg ibuprofen, højst 4 gange daglig. Når du trapper ud af den smertestillende medicin, skal du først stoppe med at tage ibuprofen. Du vil som regel være klar til at trappe ud af den smertestillende medicin efter cirka 2 dage hjemme.

Undgå tunge løft

For at skåne mavemusklerne anbefaler vi, at du ikke løfter tunge ting, så længe du tager smertestillende medicin. Du må selvfølgelig gerne bære dit barn. Sørg for at bære både dit barn og ting tæt ind til kroppen.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, og du får et ar, skal du beskytte det mod direkte sol og solarium. Huden omkring arret er særligt udsat i forhold til solskoldning og kan blive mørk af solen. Den mørke farve forsvinder ikke igen. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj de første 6 måneder efter operationen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Praktiske forhold

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil igen, når du ikke tager smertestillende medicin længere, og når det er forsvarligt, at du færdes i trafikken. Du må ikke køre bil eller cykle, hvis du tager stærk smertestillende medicin, eller hvis du endnu ikke kan bruge kroppen normalt.

Redaktør