Hjerterytmeoptager - indsættelse (ILR)

Hjerterytmeoptageren indsættes ved en lille operation i lokalbedøvelse.

Kort om operationen

Når du skal have indsat en hjerterytmeoptager, opererer vi optageren ind under huden ved brystet. Optagelserne kan afklare, om dine symptomer skyldes forstyrrelser i hjerterytmen. Optageren er cirka 4 cm lang og 0,5 cm bred.

Du kan forvente at komme hjem samme dag, som du bliver opereret.

Vigtig forberedelse

Undgå blodfortyndende medicin

Du skal holde pause fra blodfortyndende medicin (Marevan, Pradaxa, Eliquis, Xarelto eller Lixiana) om morgenen før operationen, med mindre du får andet at vide af lægen. Har du mekanisk hjerteklap, skal du ikke holde pause med blodfortyndende medicin. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, vaske dit hår og tage rent tøj på, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før operationen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

På hospitalet 

Du kan få udleveret hospitalstøj

Hvis du ønsker det, kan du få en hospitalstrøje på ved operationen.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men området, hvor hjerterytmeoptageren skal sidde, er bedøvet.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit lige til højre for brystbenet. Hjerterytmeoptageren placeres mellem brystmusklen og huden, og såret lukkes med en tråd.

Operationen varer cirka 10-15 minutter.

Du får en introduktion til hjerterytmeoptageren

Vi gennemgår optagerens funktioner med dig, og du får en fjernbetjening og en sendeboks med hjem. Når du får symptomer, skal du bruge fjernbetjeningen til at starte en optagelse, som så sendes til hospitalet. Du får også en skriftlig vejledning.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Blodansamling (hyppighed: almindeligt): Huden omkring såret kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv.
  • Betændelse i såret (hyppighed: almindeligt): Der kan gå betændelse i såret, selvom du har fået forebyggende behandling. Hvis det sker, behandler vi med antibiotika.

Hjemme igen

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Redaktør