Hjerte - ultralydsskanning gennem spiserøret

Formålet med at skanne hjertet med ultralyd gennem spiserøret er, at billederne er meget detaljerede, da det er muligt at komme helt tæt på.

Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en ultralydsskanning af hjertet med en sonde i spiserøret, er formålet at undersøge hjertet så detaljeret som muligt ved at komme meget tæt på. Ultralyd er lydbølger, som danner billeder på en skærm.

Du skal forvente at være på hospitalet i 3 timer i forbindelse med undersøgelsen. Der kan dog opstå ventetid, som kan forlænge dit ophold.

Vigtig forberedelse

Aftal at blive hentet af en pårørende 

Allerede inden undersøgelsen skal du lave en aftale med en pårørende, der kan følge dig hjem. Du må ikke selv køre bil eller cykle resten af dagen, når du har været bedøvet. 

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. Du skal tage medicinen før kl. 07.00.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

Mød fastende

Du skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige:

  • 4 timer før din undersøgelse skal du stoppe med at spise.
  • 4 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, mens du er bedøvet.

Hvis du har diabetes, skal du kontakte os for at høre, hvordan du skal forholde dig til faste.

På hospitalet 

Fortæl os, hvis du har kunstige tænder

Du skal fortælle os, hvis du bruger fx tandprotese eller har stifttænder, så vi kan tage hensyn til det.

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i din arm, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du kan få beroligende medicin

Du kan få medicin, der virker mod smerter, beroliger dig og får dine muskler til at slappe af.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men svælget er bedøvet.

Undersøgelsen

Når bedøvelsen virker, fører lægen en 1 cm tyk sonde ind i din mund. Du skal lave en række synkebevægelser, mens lægen fører slangen ned i spiserøret. Når sonden føres ned i spiserøret, kan det føles som om, du skal kaste op. Fornemmelsen forsvinder som regel, når sonden er på plads. Når sonden er på plads i spiserøret, undersøger lægen dit hjerte og tager en række billeder. Du kan ikke synke på grund af sonden, men vi lægger en serviet ved din mund, som mundvandet kan løbe ud på.

Vi registrerer din hjerterytme med elektroder på brystet undervejs.

Undersøgelsen varer cirka 20 minutter.

Du skal faste efter undersøgelsen

Du skal faste i op til 1 time efter undersøgelsen, mens vi holder øje med, hvordan du har det. Du må heller ikke drikke. Du har været bedøvet i svælget og kan derfor risikere at få noget galt i halsen.

Svar på undersøgelsen

Vi kan ofte give svar på undersøgelsen med det samme. I nogle tilfælde har vi dog brug for at se nærmere på resultaterne, inden vi kan give dig svar. I så fald aftaler vi, hvornår du får svar.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

Rifter i halsen (hyppighed: ikke almindeligt)

Du kan få rifter i slimhinderne, så det bløder lidt. Det er ufarligt, og rifterne heler af sig selv.

Hul på spiserøret (hyppighed: meget sjældent)

Der kan gå hul på spiserøret. Hvis det sker, indsætter vi en stent. En stent er et rør, som dækker hullet. I meget sjældne tilfælde er det nødvendigt at lukke hullet ved en akut operation i brysthulen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om en ultralydsskanning af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ekkokardiografi’ eller ’transøsofageal ekko (tee)’.

Redaktør