Hjemme igen efter indlæggelse med Covid-19

Når du kommer hjem efter Covid-19 og skal i isolation i eget hjem

Her kan du læse om, hvad du generelt skal være opmærksom på efter din indlæggelse.

Kort om isolation i hjemmet

Du smitter fortsat efter udskrivelse og skal isoleres derhjemme. Du skal derfor  være isoleret i hjemmet indtil 48 timer efter ophør af symptomer på sygdom.

Praktisk information om isolation i hjemmet

Du skal have dit eget værelse

Du skal opholde dig på dig eget værelse og når du bevæger dig udenfor værelset skal du holde minimum 2 meter afstand til andre i huset.

Undgå at kontakt med andre

Du må ikke modtage besøg og du må ikke gå ud at handle mens du er isoleret. Hvis du har bestilt mad til levering hjemme, så sørg for at du får det stilelt uden for døren.

Vask hænder eller brug håndsprit

  • Hold en god håndhygiejne. Det vil sige:
  • Vask hænder ofte eller brug håndsprit.
  • Vask altid hænder, når du har været på toilettet.
  • Undlad så vidt muligt at røre dig selv i ansigtet.
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.
  • Sørg for at have rene hænder, når du rører ved mad og drikkevarer.

Gør rent og luft ud

Sørg for hyppig rengøring og luft hyppigt ud i hele huset. Skift sengetøj og håndklæder ofte og vask ved høj temperatur.

Ubehag og følger efter Covid-19

Generelt om følgerne efter covid-19

Det er normalt at mærke følger efter sygdomsforløb med COVID-19. Det kan for eksempel være træthed, åndenød, muskelsmerter, hoste og tab af smags og lugtesans. De fleste vil opleve, at følgerne gradvist forsvinder igen og behøver ikke behandling eller hjælp fra sundhedsvæsenet.

Træthed og koncentrationsbesvær

Du kan opleve udtalt træthed efter overstået sygdom. Det kan både være mentalt og fysisk. Sørg for hyppig hvile så din energi fordeles ud over hele dagen. Hold masser af pauser og hold igen med for mange sociale aktiviteter i starten. Øg gradvist dine aktiviteter i takt med at kræfterne kommer tilbage. Når du planlægger fysisk krævende aktiviteter, så sørg for at fordele dem jævnt hen over ugen.

Åndenød

Nogle oplever, at det er svært at have luft til aktivitet, samtale eller spisning. Ved åndenød kan du puste ud gennem næsten lukkede læber, som hvis du skulle puste i et sugerør. Det skaber modstand på udåndingen, og kan afhjælpe følelsen af at være forpustet. Har du fået udleveret en PEP-fløjte under indlæggelse, kan du bruge denne efter du har været aktiv.

Hoste og slim

Hvis du har følelsen af at have meget slim i halsen, eller hvis du hoster meget, skal du sørge for at få rigelig væske. Det hjælper med at løsne slimen. Du kan også hjælpe slimen til at løsne sig ved at skifte hvilestilling ofte

Det skal du være opmærksom på

Sørg for at spise og drikke

En ændret lugte- og smagssans kan påvirke din lyst til at spise og drikke. Din restitution er afhængig af at du får tilstrækkelig energi og masser væske, når du er kommet hjem. Sørg derfor for at planlægge dine måltider godt. Er din smags- og lugtesans meget påvirket, kan du kontakte din egen læge med henblik til at få hjælp til at planlægge din kost.

Øg gradvist din aktivitet

Det er vigtigt, at du ikke presser din krop for meget i ugerne efter indlæggelsen. Du skal derfor undgå træning til udmattelse. Start genoptræningen blidt med korte gåture og let træning. Øg gradvist træningen i takt med, at du kan mere.

Vær opmærksom på din mentale sundhed

Du kan være psykisk påvirket af at have været indlagt i isolation og at have haft en sygdom, som er ny og fortsat ikke er kendt i detaljer. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række råd til, hvordan du og dine nærmeste kommer godt igennem tiden med covid19:

  • Sørg for søvn og hold en normal døgnrytme.
  • Spis sundt og varieret.
  • Hold dig fysisk aktiv.
  • Hold dig mentalt aktiv.
  • Skab struktur i hverdagen.
  • Husk på at du gør en forskel.
  • Hold kontakt med omverdenen - Gør noget sammen på afstand.
  • Accepter at krisen kan være en belastning for dine nære relationer.
  • Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med COVID-19.

Praktiske forhold

Hvis du skal til kontrol på hospitalet

Har du en aftale på hospitalet mens du stadig smitter, skal du huske, at ringe til det pågældende ambulatorie og informere om, at du er positiv for covid19.

Vi kontakter hjemmeplejen

Hvis du har brug for hjælp efter udskrivelsen, kontakter vi hjemmeplejen i din kommune for at få det i stand. Hjemmeplejen bruger værnemidler i dit hjem så længe du smitter.

Kontakt 1813 eller egen læge

Hvis du efter udskrivelsen får brug for lægehjælp, skal du kontakte egen læge eller Akuttelefonen 1813. 

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

På www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med MitID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Du kan få mere viden om Covid-19 på www.patienthåndbogen.dk. Søg på COVID-19, SARS CoV-2'.

Redaktør