Fuld bedøvelse og nerveblokade

Ved fuld bedøvelse og nerveblokade får du sovemedicin og smertestillende medicin, så du sover dybt og er fri for smerter. Du får også nerveblokade, som bedøver et mindre område af kroppen.

Kort om bedøvelsen

Du skal bedøves i forbindelse med en operation, behandling eller undersøgelse. Bedøvelse kaldes også for anæstesi eller narkose. I mange tilfælde kombinerer vi en nerveblokade (regional bedøvelse) med fuld bedøvelse (narkose). En nerveblokade bruges til at bedøve et mindre område af kroppen fx en arm eller en fod. Nerveblokaden gør området smertefrit under operationen og virker smertelindrende op til et døgn efter. Ved fuld bedøvelse får du sovemedicin og smertestillende medicin, så du sover dybt og er fri for smerter.

Inden operationen bliver du tilbudt at tale med en anæstesilæge. Lægen spørger til dit helbred og din sygehistorie. Du bliver også spurgt til dit forbrug af medicin, naturmedicin eller kosttilskud, da der kan være typer, du skal holde pause med. Tag derfor din medicinliste med til samtalen. Lægen besvarer meget gerne dine spørgsmål om bedøvelse.

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal faste inden operationen. Det vil sige:

 • 6 timer før din operation skal du stoppe med at spise.
 • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
 • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Tag din medicin, som du plejer

Op til operationen kan du tage din medicin, som du plejer, medmindre du har aftalt noget andet med en læge. Du kan tage medicinen med et lille glas vand, selvom du faster. Hvis du har diabetes, gælder der særlige forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, for at tale om, hvordan du skal forholde dig.

Fjern makeup, neglelak, smykker og piercinger

Under operationen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din operation. Du skal desuden fjerne al makeup, ur, smykker og piercinger hjemmefra.

Medbring høreapparat, tandprotese eller briller

Bruger du høreapparat, tandprotese eller briller, må du gerne have dem med.

Forbered dig på ventetid

Tag gerne en bog, et blad eller anden underholdning med. Så er du forberedt, hvis der er ventetid.

På hospitalet

Vi gør dig klar

Hvis du skal have medicin inden operationen, sørger vi for, at du får det. Det kan være medicin, der virker beroligende, forebygger kvalme eller er smertestillende.

Lad dine værdigenstande blive på stuen

Lad dine ting blive på sengeafdelingen i et aflåst skab, mens du bliver opereret. Du må gerne bære briller, høreapparat og tandprotese på turen til operationsgangen. Du må også tage din eventuelle astmaspray eller egen medicin mod hjertekrampe med på operationsstuen. Hvis du bruger kontaktlinser, skal du tage dem ud inden operationen.

Bedøvelsen

operationsafdelingen bliver du modtaget af det personale, der skal bedøve dig. Du får lagt et drop i den ene hånd eller arm til væske og medicin. Du får elektroder på brystkassen, så vi kan følge din tilstand under operationen.
Vi giver dig nerveblokaden ved en indsprøjtning, oftest inden du bliver fuldt bedøvet. Når nerveblokaden er anlagt, sprøjter lægen den bedøvende medicin ind via droppet, og i løbet af få minutter falder du i søvn. Mens du er bedøvet, sidder specialuddannet personale ved siden af dig og sikrer, at du har det godt, og at bedøvelsen virker, som den skal. Vi sørger vi for, at din vejrtrækning foregår uhindret og lægger et plastikrør ned i dit luftrør for at hjælpe, hvis der er brug for det. Inden du vågner af bedøvelsen, giver vi dig smertestillende medicin igennem droppet i hånden.

Opvågning

Efter operationen bliver du kørt hen på opvågningsafsnittet. Der holder vi øje med, hvordan du har det, og du får medicin mod smerter og kvalme, hvis du har brug for det.
Når du er vågen, får du tilbudt noget at spise og drikke. Vi vurderer sammen, hvornår du er klar til at komme hjem. Personalet på opvågningsafsnittet kender ikke detaljerne om din operation. Du får information om operationen, inden du tager hjem.

Tag smertestillende medicin

Når bedøvelsen stopper med at virke, kan du mærke en sovende eller snurrende fornemmelse i det område, der er blevet bedøvet. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin efter operationen, selvom nerveblokaden stadig virker. Når nerveblokaden aftager, kan du efter behov supplere med stærkere smertestillende medicin. Det aftaler vi med dig, inden du tager hjem. 

Du bliver udskrevet

Vi taler med dig om, hvornår du er klar til at tage hjem. Du er klar, hvis du:

 • er oppe at gå og har det godt
 • ikke har kvalme eller mange smerter
 • spiser og drikker
 • har tisset uden problemer
 • har talt med den læge, der har opereret dig, om operationen og dit kommende forløb
 • har talt med sygeplejersken om smertelindring, forbinding og andre eventuelle forholdsregler, når du kommer hjem.

Vigtige forholdsregler de første 24 timer

Når du har været bedøvet, skal du følge nogle forholdsregler i mindst 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

 • helst skal følges hjem af en pårørende
 • ikke må køre bil eller andre køretøjer
 • ikke må betjene maskiner
 • ikke bør drikke alkohol.

Du kan få bivirkninger

Det er meget sikkert at blive bedøvet. Alvorlige bivirkninger er uhyre sjældne. Mindre bivirkninger er hyppigere, men de forsvinder hurtigt af sig selv eller kan behandles. Bivirkninger ved bedøvelsen kan være:

 • Ømhed i mund og hals: Hvis du har haft en slange ned gennem luftrøret under bedøvelsen, kan du være øm i munden og halsen, når du vågner. Det er almindeligt og går over af sig selv.
 • Kvalme: Nogle patienter får kvalme og kaster op efter bedøvelsen. Hvis du får brug for det, kan vi give dig medicin mod kvalmen.
 • Kløe: Smertestillende medicin kan give kløe. Det er dog sjældent så generende, at du behøver behandling.
 • Vandladningsbesvær: I sjældne tilfælde kan man opleve problemer med at tisse, efter at man er kommet hjem. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813, hvis det sker for dig.
 • Hukommelsesbesvær: Specielt ældre patienter kan opleve svækket hukommelse lige efter en bedøvelse. Hukommelsen bliver næsten altid bedre igen efter nogle dage eller uger.
 • Tandskade: Hvis du i forvejen har løse eller skrøbelige tænder, er der en lille risiko for, at dine tænder tager skade ved fuld bedøvelse. Det kan ske, hvis du har haft en slange ned gennem luftrøret under bedøvelsen.
 • Nerveskade: Ved nerveblokade kan en nerve i sjældne tilfælde tage skade. Hvis du efter 3-4 uger stadig oplever føleforstyrrelser, nedsat styrke i musklerne eller smerter omkring nerven, skal du kontakte den afdeling, der stod for operationen. Kun ekstremt sjældent er nerveskaden permanent.

Få mere viden

Få mere viden om fuld bedøvelse og nerveblokade på patienthåndbogen.dk. Søg på ’Narkose’ og ’Regionalbedøvelse’.

Redaktør