Forbrændinger

Efter en forbrænding er det vigtigt at være opmærksom på, at såret ikke bliver betændt.

Kort om besøget

Du er blevet forbrændt på kroppen, og vi har givet dig forbinding på. Du skal lade forbindingen sidde i 10 dage uden at røre den.

Når du kommer hjem

Hold øje med din forbinding

Din forbinding må ikke blive våd eller rykke sig, da det øger risikoen for betændelse og forsinker helingen af brandsårene.

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • der siver væske fra sårene gennem forbindingen, eller den bliver våd
  • forbindingen rykker eller løsner sig
  • forbindingen begynder at lugte
  • du får feber.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe medicinen på apoteket enten i håndkøb eller på en elektronisk recept, hvis vi har givet dig sådan en. Læs på pakken hvor meget, du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge. 

Begræns hævelse

Det er normalt, at huden hæver i og omkring forbrændingen. Afhængig af hvor på kroppen, du er blevet forbrændt, kan du mindske hævelse ved at holde området højt:

  • Forbrændinger i ansigt: Løft dit hovedgærde om natten eller sov med en ekstra pude under hovedet.
  • Forbrændinger på underarm: Hold armen over hjertehøjde flere gange dagligt.
  • Forbrændinger på underben og fødder: Hold benet i ro, og hvil det på en stol, når du sidder ned.

Brug eventuelt en stram bandage på arrene

Arrene kan blive tykke og hårde og klø eller føles irriterede. Det kan hjælpe at bruge en stram, elastisk bandage, som trykker på arrene. Det gør dem hurtigere flade og bløde.

Hvis huden bliver varm og våd under bandagen, kan du lægge et stykke køkkenrulle eller en blød klud under. Brug ikke creme med olie under bandagen, da det kan ødelægge elastikken.

Du skal have bandagen på døgnet rundt, undtagen når du bader.

Undgå nikotin

Vi anbefaler, at du holder dig helt fra nikotin, indtil dine brandsår er helede. Nikotin findes i cigaretter, nikotintyggegummi og nikotinplaster og hæmmer helingen af sår.

Plej din hud med sæbe og creme

I månederne efter dine sår er helet, kan huden kan være mere tør og sart end normalt. Du kan undgå, at huden klør og bliver irriteret ved at vaske dig med uparfumeret sæbe og smøre huden regelmæssigt med uparfumeret fugtighedscreme. Smør hellere et tyndt lag creme på flere gange dagligt, end et tykt lag én gang dagligt. Hvis laget er for tykt, kan der komme små blærer i huden.

Pas på solen

Du skal undgå sol på arrene, så længe de er røde. Arrene kan være røde i 1-2 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker arrene.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Du kan få mere viden om forbrænding på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’forbrændinger’ og ’brandskade’.

Redaktør