Elektrokardiogram (EKG)

Med et EKG kan vi måle de elektriske impulser, der opstår i hjertemuskulaturen under hjertets arbejde og se evt. afvigelser i hjerterytmen.

Formålet med undersøgelsen

EKG (elektrokardiogram) benyttes til at undersøge dit hjerte og din hjerterytme. Hjertet består af 4 hjertekamre. Når hjertekamrene trækker sig sammen og pumper blodet rundt i kroppen, dannes der elektriske impulser.

Et elektrokardiogram (EKG) er en registrering af de elektriske impulser i hjertet. Impulserne kan man måle, i armene, benene og på brystvæggen.

Når man laver en EKG undersøgelse, sættes der elektroder på arme, ben og på brystet. Elektroderne er forbundet til et EKG-apparat, som omdanner signalerne til en grafisk kurve, der gemmes elektronisk og eventuelt skrives ud på en papirstrimmel. Ud fra antallet af takker og afstanden mellem takkerne på elektrokardiogrammet kan lægen få meget information om din hjertefunktion.

Sådan foregår undersøgelsen

Du skal ligge på ryggen på en briks med bar overkrop. Det er vigtigt at du slapper helt af og ligger helt stille, mens EKG’et bliver taget.

Du får sat 6 elektroder på brystet, samt èn på hver arm og hvert ben. Elektroderne er små klistermærker, som let pilles af bagefter. Elektroderne tilsluttes apparatet ved hjælp af ledninger.

EKG undersøgelsen er en passiv måling af din hjerteaktivitet og du vil derfor ikke kunne mærke noget under selve målingen.

Når du har fået sat elektroderne på kroppen, tager undersøgelsen cirka 1 minut. Du skal dog forvente, at hele undersøgelsen tager 10-15 minutter.

Efter undersøgelsen

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen i løbet af et par dage hos den henvisende læge

Redaktør