Dupuytrens kontraktur, enzymbehandling

Information om behandling af dupuytrens kontraktur med enzymbehandling.

Hvad er det?

Dupuytrens kontraktur er en fortykkelse af bindevævspladen i håndfladen. Den begynder ofte med knudedannelse under huden i håndfladen, herefter dannes der en eller flere strenge ud på fingrene, som efterhånden trækker fingeren ind mod håndfladen, så fingeren ikke kan strækkes ud. Senerne ligger nedenunder forandringerne og er ikke angrebet.

Det er en smertefri, harmløs lidelse, men den kan ikke standses og ikke kureres.

Hvad skyldes det?

Lidelsen er arveligt betinget. Den er udbredt i Nordeuropa og hos mennesker med nordeuropæiske forfædre. Den er hyppigst hos mænd. Der er ingen ydre påvirkning, der er skyld i lidelsen. Hvis man får den før 40 års alderen vil den ofte have et mere aggressivt forløb end ellers.

Symptomer

Lidelsen rammer oftest lillefingeren og ringfingeren, men alle fingre kan involveres, og lidelsen er ofte dobbeltsidig. Lidelsen bemærkes, når

man får en lidt øm knudedannelse i håndfladen. Lidelsen er imidlertid først rigtig generende, når man ikke længere kan lægge håndfladen fladt på bordet, fordi fingeren ikke kan strækkes ud. Udviklingen sker som regel over år. Det kan ende med, at fingrene er trukket helt ind mod håndfladen og det kan blive svært at renholde hånden.

Behandling

Der er nu flere behandlingsmuligheder for Dupuytrens kontraktur:

Operation, nålemetode eller enzymbehandling (Xiapex).

Efter samråd med håndkirurg er I blevet enige om at enzymbehandlingen er bedst for dig.

Behandlingen standser ikke selve sygdommen, men genopretter for en kortere eller længere periode en brugbar strækkeevne af fingeren. Bindevævsstrengen består hovedsageligt af et protein der hedder kollagen. Xiapex er et enzym (kollagenase) som virker ved at nedbryde kollagen i bindevævsstrengen.

Behandlingen foregår ambulant over flere dage.

Første dag indsprøjter lægen Xiapex i strengen. Det kan gøre lidt ondt. Der lægges en mindre forbinding og du skal holde hånden i ro indtil næste besøg. Du kan opleve blå mærker, kløe, hævelse og smerte omkring indsprøjtningsstedet.

Efter 2-5 dage skal du komme igen for at få rettet fingeren ud. Nogle gange brister strengen af sig selv i ventetiden. Der lægges evt. en lokalbedøvelse i forbindelse med udretningen.

Allerede dagen efter behandlingen er det vigtigt at bevæge og træne fingrene, således at fingrene forbliver udstrakte. I nogle tilfælde vil du få en skinne for at holde fingeren strakt, oftest kun til brug om natten.

Den hyppigste komplikation er bristning af huden i forbindelse med udretning af fingeren. Hvis det sker, skal såret hele op fra bunden og det kan tage et par uger.

Komplikationer

  • Manglende udretning. Det kan være umuligt, at rette fingeren helt ud, det gælder oftest mellemleddene og især ved gentagne operationer.
  • Dårlig, forsinket sårheling. Der kan opstå problemer med sårheling, men det heler altid op. Det skyldes næsten aldrig infektion, men at huden er tynd og dårlig. Rygning giver dårlig sårheling.
  • Allergisk reaktion (meget sjældne tilfælde).Allergi viser sig ved omfattende rødme, udslæt, hævelse, tæthed i halsen eller vejrtrækningsbesvær. Opstår kort efter indsprøjtningen. Af den grund skal man vente i ambulatoriet til der er gået 15 minutter efter indsprøjtningen med Xiapex.
  • Seneskade (meget sjældne tilfælde). Fingerens bøjesene kan blive beskadiget af indsprøjtningen.
  • Fornyet krumning af fingeren. Sygdommen er langsomt fremadskridende og der vil ofte komme nye strenge. Som regel går der dog adskillige år.
Redaktør