Det nye knæ

Information om operation med indsættelse af knæprotese.

Du er indkaldt til operation og indsættelse af et nyt knæ.

Din forberedelse

Inden operationen vil du blive indkaldt til Kirurigsk ambulatorium til nærmere helbredsundersøgelse og til at tale med narkoselæge. Dette varer i alt ca. 3 timer.

Du vil desuden blive indkaldt til forinstruktion, hvor fx stokketræning og behov for hjælpemidler vil blive drøftet.

Hvis du er i blodfortyndende behandling skal du holde pause med disse tabletter inden operationen. Dette aftales med egen læge.

Det anbefales at købe håndkøbssmertestillende medicin så du har det ved udskrivelsen. Husk at arrangere din hjemtransport fra hospitalet.

Du kan forvente at selve indlæggelsen til operation vil vare 2-4 dage.

Medbring venligst ved indlæggelsen:

  • vanlig medicin i original emballage
  • toiletsager
  • rummelige sko med fat hælkappe, eller sandaler med hælrem
  • tøj til at træne i

Bedøvelsen

Selve undersøgelsen foregår på operationsgangen enten i fuldbedøvelse eller rygmarvsbedøvelse. Bedøvelsesformen aftales før operationen med narkoselægen.

Det er vigtigt, at du ikke har sår eller rifter på det ben, der skal opereres. Hårfjernelse på benet skal ligeledes undgås ca. 1 uge før indgrebet, da dette ellers kan medføre aflysning af operation pga. øget infektionsrisiko.

Protesen (det nye knæ)

Dit nye knæ består af to metaldele: et skjold, der sættes på lårbensknoglen og 1 plade, der sættes på den øverste ende af skinnebenet.

Efter operationen

Umiddelbart efter operationen køres du til opvågningsafsnittet og senere til din sengeafdeling. Her vil du komme op at gå med hjælp fra en fysioterapeut og afdelingens personale, samt starte på træningen af knæet.

De første dage

De følgende dage fortsætter træningen. Det er vigtigt at du selv er aktiv med træning, udover når fysioterapeuten er til stede.

Dagen efter operationen får du taget nye blodprøver og på 2. dagen skal du have taget et røntgenbillede af knæet.

Udskrivelse

Når du selv kan komme ud og i seng, rejse og sætte dig i en stol, tage tøj og sko på og gå sikkert med et gangredskab, er du klar til udskrivelse.

Agrafferne (clips i operationsområdet) skal fjernes hos egen læge 14 dage efter operationen. Du skal selv bestille tid til dette.

Træning

Ved udskrivelsen vil du blive henvist til yderligere træning, som normalt foregår i Træningsenheden i Bornholms Regionskommune.

Kontrol

Du vil få tilsendt tid til kontrol hos operatøren ca. 3 måneder efter din operation.

Ved knæproblemer

Opstår der problemer med det nye knæ indenfor de første 3 måneder efter operationen, skal du henvende dig i Ambulatorie 2 eller ringe til 1813. Efter tre måneder kan du henvende dig til din egen læge.

Redaktør