Bronkiolitis hos børn (RS-virus)

Information til forældre

Kort om sygdommen

Bronkiolitis som følge af RS-virusinfektion er en af de mest almindelige årsager til forkølelse og hoste hos små børn. Nogle børn kan også få lungebetændelse og astmatisk bronkitis af RS-virus.

Børn under 3 mdr. har større risiko for at blive dårlige og udvikle vejrtrækningsbesvær af bronkiolitis, så derfor skal børn under 3 mdr. være under tæt observation.

Større børn og voksne kan også få bronkiolitis som følge af RS-virus, men oftest kun som en forkølelse, evt. med hoste, ondt i halsen og let feber. RS-virus forekommer oftest i perioden november til april.

RS-virus smitter ved direkte og indirekte kontakt. Virus kan overleve op til 6 timer på legetøj, dørhåndtag og andre kontaktflader.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dit barn og konstateret, at det har bronkiolitis som følge af RS-virus. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at indlægge barnet. Det har vi talt nærmere med jer om.

Hvis dit barn er indlagt med bronkilitis, bliver I isoleret på en stue, hvilket betyder, at I ikke må forlade stuen.

Sørg for god håndhygiejne

Når du har en god håndhygiejne, kan du nedbringe risikoen for, at dit barn smitter andre.

Vask dine hænder, og sprit dem af med håndsprit:

  • Efter hver toiletbesøg.
  • Før og efter, du har skiftet ble på dit barn.
  • Før og efter du har spist.

Der hænger håndsprit ved alle døre på hospitalet.

Når I kommer hjem

Du kan lindre feber og ubehag med paracetamol

Har dit barn feber og hostesmerter kan du lindre dit barns symptomer med paracetamol.

Sørg for rigeligt med væske

Selv om infektionen kan medføre at dit barn bliver udmattet og derfor kan haver svært ved at sutte, drikke eller spise, er det vigtigt, at du sørg for at barnet får tilstrækkeligt med væske.

Du kan lindre barnets hoste med frisk luft

Hvis dit barn er meget genereret af sin hoste, skal du først og fremmest berolige barnet og få det til at sidde op frem for at ligge ned.

Kold luft lindrer og får slimhinderne til at være mindre hævede. Du kan derfor sørge for, at barnet får frisk, kold luft. Gå fx en tur udenfor eller sid foran et åbent vindue. Klæd barnet godt på, så det ikke bliver koldt.

Undgå kontakt med andre børn

Dit barn smitter med RS-virus i op til 21 dage efter sygdomsdebut, og du bør i denne periode undgå, at dit barn kommer i kontakt med andre børn og i særdeleshed børn under 6 måneder.

Kontakt Akuttelefonen 1813, hvis barnets vejrtrækning ikke bliver bedre

Kontakt Akuttelefonen 1813, hvis barnets vejrtrækning fortsætter med at være påvirket. Er du i øvrigt utryg ved dit barns tilstand, kan du også kontakte Akuttelefonen 1813.

Værd at vide

Se barnets journal

I sundhedsjournalen på www.sundhed.dk har du adgang til alle de sundhedsdata, som det offentlige sundhedsvæsen har registreret om dit barn. Før du kan få adgang til dit barns journal, skal du udfylde en fuldmagt på hospitalet. Kontakt os, hvis du ikke fik udfyldt en fuldmagt, inden I gik hjem.

Vi giver barnets læge besked

Vi sender information om dit barns besøg på hospitalet til barnets praktiserende læge. Hvis I ikke ønsker, at barnets læge skal modtage besked fra hospitalet, skal I sige det til os.

Fortæl om jeres oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit barns ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores www.bornholmshospital.dk. Hvis du overvejer at klage over behandlingen, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Barnets personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, I giver os i forbindelse med jeres henvendelse. I kan læse mere om formålet med anvendelsen samt barnets rettigheder på vores hjemmeside:www.regionh.dk/persondatapolitik

Få mere viden

Du kan få mere viden om kighoste på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’bronkiolitis'.

Redaktør