Behandling med hormoncremer

Hormoncremer er vigtige i behandlingen af mange hudlidelser og bliver derfor ofte brugt til både børn og voksne.

Kort om behandling med hormoncremer

Hormoncremer består af binyrebarkhormoner og en fugtgivende creme. Hormoncremerne inddeles i 4 grupper, hvor gruppe 1 er den med mindst indhold af hormon, og gruppe 4 er den med størst indhold af hormon.

Hormoncremerne hjælper dine hudceller til at fungere normalt igen ved at dæmpe kløen og rødmen i huden.

Sådan gør du

Hvornår skal du bruge hormoncreme?

Du bør kun bruge hormoncreme efter aftale med lægen. I skal aftale hvor tit og hvor længe, du skal smøre dig med hormoncremen.

Hvor skal du bruge hormoncreme? 

Hormoncreme skal kun bruges der, hvor der er udslæt. Hormoncreme bliver optaget forskelligt i kroppen afhængig af hudens tykkelse og hormoncremens styrke. Der, hvor huden er tyndest, optages der mest. Her kan  man bruge en hormoncreme med lav styrke. Huden er tyndest på øjenlåg og kønsdelene.

Salver og fedtsalver er gode til tørre og skællende områder, mens cremer og fedtcremer er gode til væskende områder.

Til hårbunden kan man bruge både opløsninger, lotions, cremer, fedtcremer, salver og fedtsalver afhængig af, hvor tør huden er.

Sådan bruger du hormoncreme

For at mindske risikoen for at få bivirkninger, er det vigtigt, at du kun smører hormoncremen på i et tyndt lag og så vidt muligt kun der, hvor der er udslæt.

Det er en god ide at smøre med hormoncremen lige efter, du har været i bad. Det har den største effekt af behandlingen. Efter ca. 10 minutter kan du smøre med en fugtighedscreme, hvis du føler, at huden mangler fugt.

Hormoncremerne må højst bruges 2 gange dagligt. Det hjælper ikke at smøre flere gange. Tværtimod øger du risikoen for bivirkninger! Når du skal stoppe med behandlingen, er det vigtigt, at det sker gradvist. Det vil sige, at du trapper ud af behandlingen over en periode. Hvis du ikke trapper ud af behandlingen, men bare stopper fra den ene dag til den anden, kan du få rødme, svie og brænden i huden. Dette hedder ”rebound” fænomenet.

Behandling af sår og kradsemærker

Hvis du har sår og kradsemærker, har du måske en bakterie- eller svampeinfektion. Hvis det er tilfældet, kan et ”kombinationspræparat” være en god idé at bruge i en periode. Et kombinationspræparat er hormoncreme med bakterie- og/eller svampedræbende stoffer eller stoffer, der virker desinficerende.

Kombinationspræparaterne er inddelt i de samme grupper som de andre hormoncremer, og de kan bruges på de samme steder.

Vær opmærksom på, at nogle af disse cremer smitter af på tøjet.

Risiko ved behandling med hormoncreme

Hvis du bruger hormoncremerne som anbefalet, er risikoen for bivirkninger lille.  

Ved lang tids brug af hormoncremer kan disse bivirkninger komme:

  • Tynd pergamentagtig hud
  • Antydninger af små fine kar i huden på grund af den tynde hud og evt. øget tendens til blødning
  • Karsprængninger, specielt hos ældre
  • Striber i huden (strækmærker)
  • Bumser
  • Øget lokal hårvækst                                                                                                 

Hvis du får bivirkninger, vil de ofte forsvinde eller aftage, når du stopper med behandlingen. Nogle hormoncremer svider, især når huden er forkradset. Det er som regel muligt at finde et alternativ. Fortæl derfor hudlægen/ sygeplejersken, hvis hormoncremen svider.

Hvis du ikke bruger hormoncremen

Hvis du ikke bruger hormoncremerne, kan din hudsygdom blive meget værre og evt. udvikle sig til kronisk eksem.

 

Effekten kan aftage

Hvis du har brugt en hormoncreme gennem længere tid, kan effekten i en periode være mindre effektiv. Fortsætter dit udslæt og kløe, er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge eller hudlæge.

Redaktør