Astmatisk bronkitis hos børn

Forældrevejledning

Kort om astmatisk bronkitis

Astmatisk bronkitis i forbindelse med forkølelse er almindeligt hos småbørn. Slimhinderne i de små luftrør er hævede, irriterede og fyldt med slim. Musklerne omkring de små luftrør trækker sig samtidig sammen og forværrer vejrtrækningen endnu mere.

Meget få børn får rigtig astma, de fleste vokser sig fra symptomerne i 2-4 års alderen.

Symptomer

Hvæsende og kogende vejrtrækning. Hoste især om natten. Hurtig og besværet vejrtrækning, træt og irritabel. (Nogle børn bliver ikke særlig påvirket trods besværet vejrtrækning.)

Behandling

Forkølelsen, der har givet symptomerne kan ikke behandles. Vejrtrækningen kan lettes med medicin, der får musklerne om luftvejene til at slappe af. Medicinen gives som inhalation eller mikstur.

Penicillin har ingen effekt, da det oftest drejer sig om virus, men varer symptomerne eller feberen ved i flere dage, kan der være tilkommet bakterier.

Hvornår skal man søge læge

Når barnet har svært ved at trække vejret, er slapt eller mat skal det tilses af en læge. Vedvarende svær hoste eller hvis tilstanden bekymrer jer.

Forebyggelse

Forkølelse forebygges ved at vaske hænder hyppigt, holde sig for munden ved hoste.

Daginstitution/skole

Barnet kan komme i daginstitution/skole når det er rask og i stand til at lege med de andre børn og ikke kræver speciel pasning.

Gode råd

Undgå passiv rygning. Undgå røg i hjemmet, astmatisk bronkitis forværres af tobaksrøg. Undlad at skaffe pelsdyr. Har man allerede et dyr skal de helst ikke være i samme rum som barnet og slet ikke, hvor barnet sover. Hæv hovedgærdet. Barnet kan lettere trække vejret med hovedet lidt højt.

Frisk luft. Luft ud flere gange dagligt. Fugtigt og tåget vejr forværrer ofte symptomerne, men barnet gerne må være ude i koldt klart vejr, hvis det ellers har det godt.

Redaktør