Amning af tvillinger

Det kan tage lidt længere tid at få amningen til at fungere, når man har født tvillinger.

Kort om amning af tvillinger

Mødre til tvillinger kan producere den mælk, tvillinger har behov for, både i mængde og sammensætning. Mange kvinder vil og kan amme, men nogle har svært ved at få amningen til at fungere og giver flaske enten som supplement til amning eller i stedet for at amme. Andre kvinder ammer kun det ene barn og giver det andet barn flaske. Find den metode, der fungerer bedst for jer.

Lidt over halvdelen af alle tvillinger bliver født 2-5 uger før termin. Selvom det ikke er en meget for tidlig fødsel, betyder det, at de nyfødte børn kan have svært ved at sutte effektivt og hyppigt nok til at stimulere mælkeproduktionen tilstrækkeligt. Normalt løber mælken til cirka 2-5 dage efter fødslen, men det kan tage længere tid at få amningen til at fungere med tvillinger.

Vi holder øje med børnenes vægt

Så længe I er på hospitalet, holder vi øje med børnenes trivsel og vægt. Sammen lægger vi en plan for amningen. Når I kommer hjem, vil sundhedsplejersken hjælpe jer.

Sådan gør du

Hud mod hud

Vi anbefaler, at både du og din partner så ofte som muligt ligger hud mod hud med børnene. Børnene skal kun have ble på og ligge på jeres nøgne mave og brystkasse med en let dyne over sig.
At ligge hud mod hud øger blandt andet tilknytningen mellem barn og forælder, stimulerer mælkeproduktionen og hjælper med at regulere børnenes temperatur, puls, blodsukker og vejrtrækning.
Lad børnene have ubegrænset adgang til brystet, og sørg for rolige omgivelser uden for mange forstyrrelser og afbrydelser.
Sov aldrig med børnene på maven, da det øger risikoen for vuggedød.

Sørg for en god ammeteknik

Find en god stilling at ligge eller sidde i, når du ammer. Det skal være en stilling, hvor du slapper af. Hvis begge børn er gode til at sutte, kan du forsøge at lægge dem til samtidigt ved et bryst hver. Ellers skal du amme ét barn ad gangen.

Tegning af ammestillinger

Når du ammer, skal barnet have hele brystvorten og en del af det brune område omkring brystvorten inde i munden. Hvis barnet kun får fat om det yderste af brystvorten, øges risikoen for revner og sår. Dit barns hoved skal ligge lidt bagover, så næsen er fri. Munden skal være meget åben, og læberne skal krænge lidt udad og ligge et godt stykke inde over det brune område af brystet.

Tegning af sutteteknik

Det kan være svært at vurdere udefra, om barnet har godt fat, men du vil kunne mærke, om det føles rigtigt. Hvis barnet ikke får rigtigt fat, kan du forsøge at rykke lidt på barnet og få det til at åbne munden mere. Hvis det ikke hjælper, skal du tage barnet fra brystet og starte forfra. Når du tager barnet fra, kan du forsigtigt føre din finger ind i barnets mundvig, så undertrykket brydes.  
Når barnet sutter, bevæger det både underkæben og musklerne langs øret, og du vil kunne høre, når det synker.

Dine brystvorter kan være ømme i starten, indtil de har vænnet sig til, at du ammer. Skift mellem forskellige ammestillinger, og pres eventuelt lidt modermælk ud af brystet og lad det tørre på brystvorten.

Stimulér din produktion af mælk

Når dine børn sutter på brystet, stimuleres din mælkeproduktion. Fordi nyfødte tvillinger kan være mindre effektive til at sutte, anbefaler vi, at du lægger dem til brystet minimum 8 gange i døgnet. Efter hver amning er det en god idé at malke ud enten med en elektrisk brystpumpe eller med hånden for at sætte mælkeproduktionen op.

Supplér eventuelt med modermælkserstatning eller udmalket modermælk

Især i starten kan dine børn have behov for at få suppleret amningen med modermælkserstatning eller modermælk, du har malket ud. Giv børnene mælken eller modermælkserstatningen i en lille kop eller i en sutteflaske.

Det skal du være opmærksom på

Få hjælp til en god start på amningen

Når du har tvillinger, kan amningen være særligt udfordrende, da det kan være svært at skulle tilgodese to børns individuelle behov samtidig med at skulle sørge for egne basale behov.
Det kan ofte hjælpe at skabe ro omkring amningen ved fx at finde et sted, hvor du ikke bliver forstyrret. Børnene skal lægges tilrette, så du ikke skal bruge kræfter på at holde dem. Forsøg at hvile dig så meget som muligt. Spørg bedsteforældre eller andre om hjælp til fx huslige opgaver eller pasning af eventuelt ældre søskende.

Vær opmærksom på at løsne hårde områder i brystet

Hårde områder i brystet kan skyldes ophobning af mælk. Sørg for at skifte ammestilling jævnligt, og prøv at lægge børnene med hagen mod det hårde område, når du ammer. På den måde tømmes brystet bedst for mælk, og samtidig masserer børnenes hage brystet. Forsøg altid at få de hårde områder til at blive blødere eller forsvinde med massage.

Hvis det ikke hjælper, og du får symptomer på brystbetændelse, skal du kontakte jordemoderen de første dage, inden sundhedsplejersken har været på besøg, herefter din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid. Symptomer på brystbetændelse kan være:

  • hårde områder i det ene eller begge bryster, der ikke forsvinder efter amning
  • smerter i brysterne
  • røde og varme bryster
  • feber over 38 grader i mere end et døgn.

Søg hjælp ved problemer med amningen

Kontakt os, sundhedsplejersken eller din egen læge, hvis du har udfordringer med amningen. Fx hvis børnene ikke vil sutte ofte nok, hvis du får sår og revner på brystvorterne, brystbetændelse, eller hvis du ønsker at stoppe med at amme.

Få mere viden

Redaktør